Wij willen cookies op uw computer plaatsen om onze website te verbeteren.

Uw browser ondersteunt geen cookies. U kunt deze inschakelen via de instellingen.

Ambachtelijke rookworst

Als Keurslager de Haas kiezen we telkens voor kwaliteitsproducten. We willen graag kunnen garanderen dat we het lekkerste stukje vlees verkopen voor in de pan, maar natuurlijk ook voor op de rookworst.

Het aanbod van rookworst is groot, maar wij denken het onderscheidt te kunnen maken door middel van kwaliteit. We weten waar onze producten vandaan komen, of dat nu via Rick (Tante Door kip) of ons rundvlees via Bert is. Tevens komen al onze gerechten uit eigen keuken.
Wij kiezen zorgvuldig ons vlees uit en daar zijn we trots op.

 

 

Belangrijkste Jury

De afgelopen periode hebben onze klanten (in onze ogen de belangrijkste jury van Nederland), onze rookworst getest, onder het motto: ‘Test onze Rookworst en geef uw mening.’ Een gemiddelde van 8.9! Dat is een score waar we trots op zijn!

 

sfvgsf

 

De provincie Gelderland is de bakermat van de Gelderse rookworst. Volgens de overlevering is het de lekkerste rookworst soort, omdat de varkens in deze provincie vooral rogge, aardappelen en eikels te eten kregen, wat de smaak positief beïnvloedde. De traditie zetten we natuurlijk al jaren voort, met de lekkerste rookworst. Beoordelingen door deskundige jury’s, van oorkondes tot bekers.. alles is de revue gepasseerd. Natuurlijk vinden wij deze beoordelingen belangrijk, maar uiteindelijk gaat het om jou. Wat vindt jij van onze rookworst? Deze vraag hebben we de afgelopen tijd gesteld.

 

Kampioen of niet...

Geen enkele rookworst is hetzelfde, maar als deze met liefde, passie en vakmanschap is gemaakt, dan proef je dat. Tijdens de jaarlijkse rookworstkeuring op 5 september werd er door een vakbekwame jury een graadmeter gegeven aan de rookworst.
Onze Vereniging van Keurslagers organiseert elk jaar de keuring, waarbij een onafhankelijke vakjury de rookworsten blind beoordeelt op samenstelling, bite, smaak, kleur en geur. Naast een uitgebreid juryrapport ontvangen alle winnaars een certificaat.  
We hebben met z'n allen, Huub en Yoni in het bijzonder, weer voor fantastisch resultaat gezorgd: 100 punten! Dit zijn het maximaal aantal punten die in de wacht leept kunnen worden... Toch knap!

Dit is leuk, maar het gaat natuurlijk wat u er van vind; Daar maken we ze elke dag voor. Laat het ons weten...

 

 

Erfgoed

Rookworst is een stukje Nederlands erfgoed: in de snert, bij een stamppot of gewoon op een broodje. En dan bij voorkeur een sappig, mals, ambachtelijk exemplaar. Waaraan herken je een goede rookworst, en welk vakmanschap komt er bij kijken? Een goede rookworst herken je aan de snit en de bite. Als je ‘m aansnijdt, moet niet gelijk al het vocht eruit lopen. Rookworst is er in verschillende soorten. Grof, fijn en de runderrookworst (voor mensen die geen varkensvlees willen of kunnen eten) zijn de meest voorkomende. Voor de kruiden heeft elke slager zijn recept, gebaseerd op zijn eigen smaak en die van zijn klanten. Mengen van het vlees luistert heel nauw. Meng je te kort, dan valt het uit elkaar. Te lang mengen en de worst wordt te hard. Echt fingerspitzengefühl! Het ‘worstdeeg’ wordt in een natuurlijke varkensdarm geperst en minimaal 12 uur gedroogd. Hét grote verschil met fabrieksworst, die al na twee uur vacuüm verpakt wordt. Rustig laten drogen betekent.... Tenslotte is het tijd voor het roken. Daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt rook creëren o.a. via wrijving tussen houten blokken of door vloeibare rook, die over de worst ‘geneveld’ wordt We maken gebruik van de ambachtelijke en smaak volle techniek: houtsnippertjes te verbranden.

 

 

Rookworst bereiding

Rookworsten die vacuum verpakt zijn, zijn meestal ook voorgegaard. Bij ‘verse’ rookworst van de slager, die ook wel ambachtelijke rookworst wordt genoemd, moet de worst nog wel gegaard worden door hem te wellen in water. Hij is weliswaar gerookt, maar het vlees is nog rauw. Wellen doe je door de worst ongeveer 15 minuten te verwarmen in water dat net niet aan de kook is.

Let op: kook de worst niet: dan kan de darm scheuren en gaat de smaak verloren!

 1. Water aan de kook brengen .
 2. De rookworst er inleggen en vervolgens de warmte bron verkleinen, zodat het water niet meer kookt.
 3. Na 25 minuutjes de rookworst uit het water halen en nog een paar minuutjes laten rusten en vervolgens met een scherp mes lekker dunne plakjes snijden.
 • Of bovenop de aardappelen mee koken ca 20 minuten!

 

Waar komt Rookworst vandaan?

Rookworst wordt gemaakt van fijn gemalen vlees met specerijen en zout, zonder verdere toevoegingen. Meestal gaat het dan om varkensvlees, rundvlees óf een combinatie van beiden. De traditionele rookworst is gemaakt van varkensvlees. Belangrijk is dat het gebruikte vlees en spek een vaste structuur hebben. Het vlees van de schouder van het varken heeft de meeste smaak. Omdat een goede rookworst toch wat vet nodig heeft, zijn de wangen daar heel geschikt en lekker voor. Om de specifieke rooksmaak te krijgen worden de worsten gerookt met een mengsel van eiken- en beukenhout.

 1. Varkenskop
 2. Wangvlees
 3. Rugspek
 4. Halskarbonade
 5. Borstvleeseukenhout.
 6. Ribkarbonade
 7. Lende- of haaskarbonade
 8. Varkenshaas
 9. Speklappen, spareribs en katenspek
 10. Speklappen
 11. Schouderham
 12. Hamlappen en schnitzel
 13. Hiel
 14. Onderpoot
 15. Staart

Bestel onze rookworst

Het rookworst seizoen is weer begonnen. Dus bestel nu een heerlijke, ambachtelijke rookworst van Keurslager de Haas.

Direct bestellen!Bekijk onze video

Voor meer video's over onze producten kun je terecht op onze facebook pagina of ons youtube kanaal.


Facebook Youtube

Bestel direct onze rookworst

Het rookworst seizoen is weer begonnen. Dus zet een lekkere stamppot of maaltijd op tafel met een heerlijke, ambachtelijke rookworst van Keurslager de Haas. Onze Gelderse rookworsten krijgen van onze klanten een 8.9!

Rookworst 'fijne'

Onze ambachtelijke gelderse rookworst, maar dan met minder vet. Heerlijk voor bij de stamppot!

Onze ambachtelijke gelderse rookworst, maar dan met minder vet. Heerlijk voor bij de stamppot!

×

Rookworst 'grof'

Een ambachtelijke, gelderse rookworst van de allerhoogste kwaliteit. Beoordeeld met een 8,9.

Een ambachtelijke, gelderse rookworst van de allerhoogste kwaliteit. Beoordeeld met een 8,9.

×

Runderrookworst

Wij selecteren de ingrediënten voor onze runderrookworst met aandacht. En dat proef je!

Wij selecteren de ingrediënten voor onze runderrookworst met aandacht. En dat proef je!

×

Vragen?

Heeft u vragen? Bel ons op 026 33 357 71 of kom gewoon even langs in een van onze winkels. Wij staan voor u klaar met een goed en smaakvol advies!


Lees verder