Gourmetten

Gourmetten kan je natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Met een supersimpele gourmet, vermaakt iedereen zich vast al uitstekend. Wij hebben wat tips om het gourmetten nog leuker, makkelijker en dus nóg gezelliger te maken!

 • Heb je kinderen? Laat ze dan voorafgaand aan de gourmetavondlege glazen potjes versieren. Met glitters, verf en lintjes wordt het al snel een vrolijke boel. Doe er een waxinelichtje in en de gourmettafel wordt een stuk gezelliger.
 •  Bestel tijdig je gourmetschotel. Want niets is zo vervelend als op het laatste moment in de stress schieten omdat je nog vlees moet bereiden.
 • Check vooraf of het gourmetstel nog goed werkt en vooral ook of alle snoeren nog in orde zijn. Veiligheid boven alles.
 • Verdeel het vlees, de salades en sausjes in leuke bakjes over de tafel. Dat staat leuker en iedereen kan er goed bij.
 • Wil je nog extra sfeer op tafel, maar heb je weinig ruimte door het grote gourmetstel? Strooi wat glinsterende sterretjes op tafel. Het neemt geen plek in, maar geeft wel sfeer.
 • Denk je dat je iets te veel vlees hebt? Zet dan niet alles op tafel, maar laat een deel in de koelkast staan. Mocht het over zijn, dan kun je het invriezen voor een volgende keer. Weggooien is zonde!
 • De pannetjes bij een gourmetstel zijn heel leuk, maar je kunt vlees ook direct op de plaat bakken. Dat is nog makkelijker! De pannetjes kun je dan gebruiken voor vis, groenten of andere lekkere dingen.
 • En de allerbelangrijkste tip is natuurlijk dat je niet moet vergeten te genieten van de tijd met elkaar.

 

Nieuwe gourmetstijl

Gourmetten is nog steeds één van de populairste bezigheden tijdens de feestdagen. Al sinds de introductie van gourmetten bestaat het fenomeen gourmetschaal. Behalve de materiaalkeuze van de schalen is er in wezen niets veranderd en dat is vreemd in een tijd die bol staat van verandering. Daarom is het de hoogste tijd voor iets anders, iets nieuws. Dit nieuwe concept is speciaal voor u gemaakt!

De kenmerken van de nieuwe gourmetstijl

 • geen kruisbesmetting doordat er slechts één vleessoort per schaaltje verpakt wordt
 • een smaakoverdracht, zelfs vis en sterk gekruide producten kunnen gebruikt worden
 • stijlvolle en elegante uitstraling op tafel
 • compleet pakket in één stijl, de schaaltjes zijn ook geschikt om bijgerechten zoals aardappeltjes en groenten te presenteren
 • de compacte schaaltjes zijn aan tafel makkelijk te verdelen en door te geven
 • de schaaltjes zijn voorzien van een deksel, dus u kunt ze stapelen en makkelijk vervoeren
 • past in elke huishoudkoelkast
 • variatie, dus geen standaardschalen, u kunt het assortiment naar eigen wens samenstellen

Goede voorbereiding

Bij gourmetten en steengrillen is een goede voorbereiding niet het halve, maar bijna het hele werk. En dat heeft als voordeel dat u niet heen en weer naar de keuken hoeft te rennen. Al het snijwerk, het marineren, het maken van sausjes en het verdelen over schaaltjes, kunt u al ruim eerder doen. Zet alles afgedekt in de koelkast. Geef het vlees wel ongeveer een half uur de tijd om op kamertemperatuur te komen. Dan bakt het beter bruin, zeker in kleine pannetjes.

Voor recepten kijkt u natuurlijk in ons magazine 'Proef' of bij 'Recepten' op deze site.

Voor gourmetten en steengrillen heeft u een ruime keus uit vlees, gevogelte, wild en vleeswaren. Geschikte vleessoorten zijn:

varkensvlees: haas, oester, schnitzel, filet, fricandeau, gehakt, slavink en lever

rundvlees: ossenhaas, entrecote, biefstuk, tartaar en gehakt

kalfsvlees: kalfshaas, oester, schnitzel, fricandeau, blinde vink, gehakt en lever

lamsvlees: lamshaasje, filet, koteletjes, lapjes van de bout, shoarma en gehakt

gevogelte: kip- en kalkoenfilet

wild: alle malse magere delen van wild zijn geschikt: hazenrugfilet, konijn, eendenborst, duivenborst, reebiefstukjes, wildzwijn biefstukjes

vleeswaren: ham, bacon, casselerrib, spekjes, boterhamworst, gebraden gehakt, cocktailworstjes. Vooral voor kinderen zijn vleeswaren een goede keus omdat die alleen maar opgewarmd moeten worden en dus snel klaar zijn.

 

Tips voor steengrillen

Zet het apparaat op een stevige, vlakke ondergrond en pas op voor vlugge kinderhandjes. Plak het snoer 

Plak het snoer eventueel vast aan een tafelpoot. Laat de lavasteen van een elektrische steengrill een half uur van te voren voorverwarmen. Iedereen strooit wat zout op de hete steen en legt daar een stukje vlees op. Het zout kruidt het vlees en zorgt er tevens voor dat het vlees minder aanplakt. Na twee tot drie minuten is de onderkant knapperig bruin gebakken. Strooi weer wat zout op de steen, draai het stukje vlees om en laat het nog twee minuten bakken.

Voorkom dat er sausjes op de steen belanden want die gaan aanbakken, verbranden en roken. Veeg de steen van tijd tot tijd schoon met keukenpapier of krab aanbaksels weg met een houten spatel.

Alle tips nog even op een rij:

Gebruik niet te veel boter of olie.

Bak de sausjes niet mee.

Bak varkensvlees altijd helemaal gaar.

Kook lever even voor om spetteren te voorkomen.