Wij willen cookies op uw computer plaatsen om onze website te verbeteren.

Uw browser ondersteunt geen cookies. U kunt deze inschakelen via de instellingen.

Houtskool, Brikketten of Gas(lavasteen) BBQ

De wereld is verdeeld in twee kampen: degene die op gas barbecueën en degene die dat op hout of houtskool doen. Het verschil is dat het houtskool heter wordt dan gas, waardoor er een betere grillsmaak verkregen wordt. Daarnaast is het makkelijker om kruiden of houtsnippers toe te voegen aan het vuur.

Maar houtskool is vies, onvoorspelbaar, heeft een moeilijk temperatuur regeling, heeft hotspots en dus meer aandacht nodig. Je hebt te maken met dalend vuur dus brandt het niet 30 minuten of een uur later op dezelfde manier als toen je begonnen was.

Hout op de barbecue
Een barbecue kan op een aantal manieren worden ‘gestookt’,  uiteraard op gas, maar meer traditioneel is toch wel op hout of houtskool.
Stoken op houdt gaat he beste op grotere barbecues en zo kan er ook langer gestookt worden, het vlees krijgt er een lekkere rooksmaak door.

Er zijn verschillende soorten houtskool. Het meest bekend is de houtskool die we in een zak van ongeveer 10 liter kunnen kopen. Dit is opgeperste houtskool die vrij snel opbrandt. Om de gebruikstijd verhogen, wordt de houtskool ook wel geperst in brokken, ook wel brikketten genoemd. Om deze brokken bij elkaar te houden wordt vaak lijm en zand gebruikt. Dit geeft tijdens het aansteken een flinke walm die niet altijd op prijs wordt gesteld door de buren.

Er bestaat tegenwoordig ook een ‘zuivere’ houtskool. Dit is hout dat door hoge hitte is verkoold, zonder dat er vuur aan te pas is gekomen. Daarna is het geperst tot brokken. Het voordeel hiervan is dat de houtskool zeer zuiver is en schoon opbrandt. Uiteindelijk blijft er alleen een beetje as over.

Dit soort houtskool is ook geschikt om te gebruiken bij slow cooking. Het brandt namelijk heel lang en gelijkmatig. Sommige soorten zoals Greek Fire, kun je na de barbecue doven en hergebruiken. Het aansteken van de barbecue kan met aanmaakblokjes, maar ook met een elektrische aanjager.

 

Bekijk onze video

Voor meer video's over onze producten kun je terecht op onze facebook pagina of ons youtube kanaal.


Facebook Youtube

Vragen?

Heeft u vragen? Bel ons op (026) 33 357 71 of kom gewoon even langs in een van onze winkels. Wij staan voor u klaar met een goed en smaakvol advies!


Lees verder