Vitello tonnato

  • 6 personen
  • Makkelijk
  • Voorgerecht
  • 30-60 minuten
  • Italiaans
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Doe de wijn en de kalfsfond in een steelpannetje en laat tot ongeveer de helft inkoken. Doe de eierdooiers met de ansjovispasta, het citroensap en wat zout en peper in de foodprocessor en laat kort draaien. Giet in een dun straaltje de olie op het draaiende mes. Voeg de verbrokkelde tonijn en de cr?me fra?che toe en laat kort draaien. Meng er zoveel van de ingekookte fond door tot het een saus is die als een dik lint van een lepel loopt (yoghurtdikte). Breng de saus zonodig verder op smaak met wat zout en peper. De saus kan afgedekt in de koelkast worden bewaard en tot zover kan het gerecht de dag tevoren worden gemaakt.

Stap 2
Haal 2 uur voor het serveren de kalfsfricandeau uit de koelkast en leg de plakken waaiervormig op een ronde schaal of verdeel ze over eenpersoonsbordjes. Schep de saus over het vlees en laat op een koele plaats (niet in de koelkast) rusten. Garneer met de kappertjes en desgewenst een blaadje sla en een paar halve kerstomaatjes voor de kleur.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 10

Ingrediënten

300 gram gebraden kalfsfricandeau of kalfsrollade, niet te dun gesneden (vleeswaren)
1 dl witte wijn
1 dl kalfsfond (uit een pot)
2 dooiers van hardgekookte eieren
2 theel. ansjovispasta (tube)
2 eetl. citroensap
zout en versgemalen peper
1 dl extra vergine olijfolie
1 blikje tonijn (naturel, 185 g)
4 eetl. cr?me fra?che
2 eetl. kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
desgewenst sla en kerstomaatjes voor de garnering

Keukengerei

Steelpan Foodprocessor