Erwtensoep met kluif en rookworst

  • 6 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Breng de varkenshiel of de hamschijf
met circa 2 liter water langzaam
aan de kook en schep er het schuim
af. Voeg de spliterwten en de
laurierblaadjes toe, breng opnieuw
aan de kook, draai het vuur laag en
laat met het deksel op de pan een
uur zachtjes koken.
Stap 2
Snijd intussen de knolselderij in
dikke plakken, schil ze en snijd
de plakken in blokjes. Doe de
knolselderij en het spek bij de
soep en laat nog circa een uur
zachtjes koken. Snijd de prei in
ringen, was ze zorgvuldig en doe
ze met de rookworst bij de soep.
Laat nog 20 minuten doorwarmen
zonder te laten koken. Breng de
soep op smaak met zout en peper.
Stap 3
Neem het vlees, het spek en de
worst uit de pan. Haal het vlees
van de botten en snijd het in
blokjes. Snijd het spek en de
worst in plakken en schep ze door
de soep. Lekker met roggebrood
met mosterdboter en Zeeuws spek.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 2

Ingrediënten

1 rookworst (rauw of gegaard)
1 varkenshiel of een hamschijf
van circa 750 gram
400 gram spliterwten
2 laurierblaadjes
1 middelgrote knolselderij
1 stuk mager rookspek
van circa 200 gram
1 flinke steel prei
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Kookpan Schuimspaan