Wij willen cookies op uw computer plaatsen om onze website te verbeteren.

Uw browser ondersteunt geen cookies. U kunt deze inschakelen via de instellingen.

Hele Kip

Ingrediënten

- 1 kip van ongeveer 1,5 kg
- 3 knoflookbollen, overdwars gehalveerd
- 2 grote citroenen, in dikke plakken
- 2 rode uien, overdwars in dikke plakken
- Olijfolie
- Peper en zout


Onderstaand ook twee verrassende marinades:

Marinade 1
INGREDI╦NTEN
- Sap en rasp van 2 citroenen
- 5 el olijfolie
- 1 el honing
- 3 eetlepels bladpeterselie
- 3 el harissa
- 2 tenen knoflook

DE KIP
1. Kerf de gevlinderde kip op verschillende plaatsen 1 centimeter in zodat de marinade er goed kan intrekken.
2. Doe de ingrediŰnten voor de marinade in een maatbeker en pureer deze met de staafmixer tot een glad geheel.
3. Verdeel de marinade over de kip en laat een paar uur in de koelkast intrekken.
4. Bereiding verder als voorgaand vanaf punt 4.


Marinade 2
INGREDI╦NTEN
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 theelepels sesamolie
- 3 eetlepels olij folie

DE KIP
1. Kerf de gevlinderde kip op verschillende plaatsen 1 centimeter in zodat de marinade er goed kan intrekken.
2. Meng de sojasaus met de sesamolie en olijfolie en wrijf hiermee de kip in.
3. Laat de kip 1 uur marineren.
4. Verdere bereiding als voorgaand vanaf punt 4.


Bij marinade 2 smaakt onderstaande saus erg lekker.

Bereiding

Snijden
Het snijden van de kip is niet moeilijk. Zo doe je het: plaats de kip met de borst naar beneden op een werkblad; de drumsticks wijzen daarbij jouw kant op. Snijd met een scherp mes of knip met een wildschaar langs de gehele lengte van de ruggengraat, aan beide kanten. Verwijder de ruggengraat. Draai de kip met de borstkant naar boven en verwijder het borstbeen. Druk daarna met beide handen stevig op de borst zodat de kip plat wordt. Draai de kippenvleugels, zodat deze richting de drumsticks wijzen. Nu heb je een gevlinderde kip!

Techniek
De gevlinderde kip is niet zozeer een gerecht. Het is eerst en vooral een bereidingstechniek van een hele kip. Het vergt wat secuur snijwerk, maar als dat eenmaal achter de rug is (laat het de Keurslager doen) heb je een aantrekkelijk gerecht, dat ook nog eens makkelijk te bereiden is. De kip dankt zijn naam aan de vorm die het krijgt zodra je haar plat drukt: die van een vlinder. Dit heeft bij het garen een belangrijke functie. Doordat het vlees overal dezelfde dikte heeft, gaart de hele kip op hetzelfde tempo. Het garen van een kip die niet is platgedrukt, duurt veel langer.


Bereiding

Verwarm de barbecue tot 210 graden. Lees bovenstaand hoe je de kip moet snijden.

Besmeer de kip met olijfolie en kruid hem met peper en zout.

Verdeel de knoflookbollen, citroenplakken en rode ui over een aluminium schaal en leg de kip er op haar rug op.

Plaats de kip 35-40 minuten op de barbecue (met eventueel het deksel dicht), totdat het vlees goudbruin en gaar is.

Serveer de kip met dikke frieten en aioli.

Bron: Proef 2019

Receptinformatie

6 personen
30-60 minuten
Hoofdgerecht
Zeer makkelijk
Nederlands
Barbecue
385 KCAL (1615 KJ). EIWIT: 29 G. VET: 27 G (WAARVAN 19 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 6 G.

Altijd op de hoogte

Ontvang maandelijks recepten, tips, acties, en meer...

Vragen?

Heeft u vragen? Bel ons op 026 33 357 71 of kom gewoon even langs in een van onze winkels. Wij staan voor u klaar met een goed en smaakvol advies!


Lees verder