Varkensribstuk

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Nederlands
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de oven tot 220 graden.

Bestrooi het varkensvlees met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan op middelhoog vuur en bak het vlees aan alle kanten mooi bruin.

Leg de gebraden ribkant naar beneden op een rooster, schuif dit in de voorverwarmde oven en bak het ongeveer 20 minuten.

Maak ondertussen de topping: smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en uien ongeveer 2 tot 3 minuten tot ze zacht en geurig zijn. Roer de komijn en paprikapoeder erdoor en bak nog 1 minuut. Haal van het vuur en roer de peterselie en het broodkruim erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Neem het varkensvlees uit de oven (na 20 minuten), bestrijk het oppervlak met de mosterd en met het broodkruimmengsel. Druk het aan zodat het vastkleeft. Zet de oven op 180 graden en bak het varkensribstuk in ongeveer 15 minuten op 180 graden tot de kerntemperatuur 55 graden is. Leg het vlees op een schaal en dek het losjes af met aluminiumfolie.

Voor de jus: zet de braadpan op hoog vuur, voeg de wijn toe en breng de inhoud aan de kook. Roer de aanbaksels los. Voeg de bouillon toe en laat de jus inkoken tot de helft. Zeef de jus in een kleine pan, verwarm deze en breng op smaak met peper en zout. Snijd het varkensribstuk aan tafel en plaats het mes verticaal tussen de ribben zodat er mooie koteletten worden gesneden. Serveer de jus er apart bij.

Bron: Proef 2019

Ingrediënten

- Varkensribstuk met 6 ribben (ongeveer 1,5 kg)
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 40 g ongezouten boter
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 uien, fijngesneden
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 40 g bladpeterselie, fijngesneden
- 80 g panko (Japans broodkruim)
- 2 theelepels Dijon honingmosterd
- 250 ml middeldroge witte wijn
- 500 ml kippenbouillon, van half bouillonblokje
- Peper en zout