Rookworst met zuurkoolstamp

  • 4 personen
  • Vrij makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Spoel de zuurkool goed af onder koud water. Verwarm de olijfolie en fruit hierin de ui met de knoflook en de helft van de zuurkool. Doe de kruiden behalve de laurierblaadjes in een thee-ei en voeg dit toe samen met de spekblokjes en de andere helft van de zuurkool. Doe er vervolgens de witte wijn, het water en de boter bij en laat op laag vuur ongeveer 60 minuten garen.

Kook de aardappelen samen met de laurier en wat zout tot ze gaar zijn. Verwijder de laurierblaadjes, giet de aardappelen af en stoom ze droog.

Stamp de aardappelen en meng er de melk, boter en mosterd doorheen totdat een smeuige puree ontstaat.

Breng water tegen de kook aan en verwarm hierin ondertussen de rookworsten.

Laat de zuurkool uitlekken, verwijder het thee-ei met de kruiden en meng met de aardappelpuree. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de warme rookworsten op een schaal.

Bron: Proef 7 2012

Ingrediënten

2 rookworsten
1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
2 dl melk, verwarmd
250 g boter, gesmolten
1 eetlepel Dijonmosterd
200 g gerookte spekblokjes
1 kg zuurkool van het vat
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 eetlepels olijfolie
2 laurierblaadjes
6 jeneverbessen, gekneusd
8 korianderzaadjes, gekneusd
12 zwarte peperkorrels, gekneusd
0,5 l witte wijn (Gewurztraminer)
1l water
250 g boter, ganzenvet of reuzel