Ossenhaas

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Nederlands
  • Winter
Aan de slag

Bereidingswijze

Haal de ossenhaasjes 1 uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak in een koekenpan het ontbijtspek krokant.

Verwijder de stelen van de portobello’s en hak de stelen fijn.

Fruit de fijngehakte stelen en de sjalotten 5 minuten, samen met de knoflook, tijm, rozemarijn, peper en het zout in 50 gram roomboter. Schep dit mengsel in de portobellohoeden en leg ze in een ovenschaal met 1 dl water, zodat de portobello’s niet vastplakken aan de schaal en kunnen garen. Bak de portobello’s in 5 minuten gaar in de oven.

Strooi zout op het vlees en bak het vlees 2 minuten in boter aan beide kanten mooi bruin. Laat het vlees rusten in aluminiumfolie.

Voeg de tomatenpuree bij het braadvocht, roer door en voeg de suiker en rode wijn toe. Laat het vocht inkoken tot er een gladde, dikke saus ontstaat.
Leg de laatste 3 minuten de voorgebakken plakjes ontbijtspek in de oven op de portobello’s.

Serveer de ossenhaas en de portobello op een voorverwarmd bord. Schep de saus eromheen en maak het geheel af met rucola en versgemalen peper.

Bron: Proef 2020

Ingrediënten

- 4 stukken haasbiefstuk (150 g per stuk)
- 4 plakjes ontbijtspek
- 1 theelepel tijmblaadjes
- 1 theelepel rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
- 2 dl rode wijn
- 4 kleine portobello’s
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 theelepels suiker
- 85 g rucola
- 8 sjalotten, gepeld en gehalveerd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 100 g roomboter
- 1 dl water
- Peper en zout