Aardappelpuree met knoflookolie

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Bijgerecht
  • 20-30 minuten
  • Nederlands
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd de geschilde aardappelen in stukken van gelijk formaat en kook ze in water met wat zout in circa 20 minuten goed gaar. Giet ze af, doe ze terug in de pan en laat ze droog stomen. Pureer de aardappelen door de pureeknijper, de draaizeef of met een pureerstamper en doe ze in de pan.

Stap 2
Snijd de knoflook in plakjes en doe ze in een steelpannetje. Giet de olijfolie erbij en zet circa 10 minuten op laag vuur tot de knoflook licht begint te kleuren (let op dat de knoflook niet verbrandt, want dan wordt hij bitter). Wie geen stukjes knoflook in de puree wil, pureert de knoflookolie met de staafmixer. Roer de knoflookolie door de puree en breng het op smaak met wat zout en peper. Verdun de puree desgewenst nog met een scheutje room of melk.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 10

Ingrediënten

1 kg bloemig kokende aardappelen
3-4 teentjes knoflook
1,5 dl olijfolie van goede kwaliteit
zout en versgemalen peper
desgewenst scheutje room of melk

Keukengerei

Kookpan Pureeknijper, draaizeef of pureerstamper Steelpan Evt. staafmixer