Asperges met achterham en ei en Hollandaisesaus

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Breng een grote pan waar alle asperges makkelijk in kunnen met water en zout aan de kook. Snijd de onderste stukjes van de geschilde asperges af en kook ze, afhankelijk van de dikte, in 20 tot 30 minuten gaar.

Stap 2
Maak ondertussen de Hollandaisesaus: doe de ui, dragon, peperkorrels, wijn en water in een steelpan en breng het aan de kook. Kook het in tot de helft en zeef het vocht.

Stap 3
Laat het vocht afkoelen en klop het samen met de eierdooiers schuimig in een metalen of glazen schaal. Zet de schaal op een pan met een laagje kokend water en blijf roeren tot de saus zich gaat binden. Haal de schaal van het vuur en smelt de boter ondertussen in de magnetron. Giet de boter eerst druppelsgewijs in de saus, dan langzaam in een straaltje erbij onder voortdurend roeren. Breng de saus als laatste verder op smaak met citroensap, zout en versgemalen peper.

Stap 4
Giet de asperges af en rangschik ze op 4 borden, verdeel er de ham en de hardgekookte eieren bij en schep er een flinke lepel saus bij of serveer die apart.

Bron: Koken met de Keurslager, 2005, jaargang 19, nr. 5

Ingrediënten

300 g achterham in dunne plakken
24 witte asperges, geschild
mespunt zout
halve ui, gesnipperd
mespunt gedroogde dragon
4 peperkorrels
4 el. witte wijn
4 el. water
2 eierdooiers
150 g boter
knijpje citroensap
peper uit de molen
4 eieren, hardgekookt?en grof gehakt

Keukengerei

Kookpan Steelpan Zeef Garde Glazen of metalen schaal

Vragen?