Aspergesoep met kalfsgehakt

  • 5 personen
  • Makkelijk
  • Voorgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1?
Was de soepasperges goed, schil ze en houd de aspergekopjes apart. Doe de aspergeschillen en de in grote stukken gesneden asperges in de soeppan, giet er 3/4 liter water bij en breng aan de kook. Laat de asperges met het deksel op de pan in circa 20 minuten gaar koken. Giet ze af door een zeef of vergiet en vang het kooknat op. Gooi de schillen weg en pureer de soepasperges in de foodprocessor of met de staafmixer. Kook intussen de aspergekopjes in een laagje water in circa 5 minuten beetgaar en giet ze af.
Stap 2
Meng voor de gehaktballetjes het kalfsgehakt, de eierdooier, een snuf nootmuskaat en wat zout en peper door elkaar en rol er met vochtige handen kleine gehaktballetjes van. Breng een laagje water aan de kook en laat de balletjes in circa 5 minuten tegen de kook gaar worden. Giet ze af.
Stap 3
Breng het gezeefde kookvocht van de asperges met de aspergepuree, de kalfsfond en de kookroom aan de kook. Roer er de gehaktballetjes en de aspergepunten door en breng de soep zonodig verder op smaak met wat zout, peper en een snufje nootmuskaat. Bind de soep desgewenst met de ma?zena of allesbinder. Bestrooi de soep met fijngehakte kervel of peterselie.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 5

Ingrediënten

1 kg soepasperges (witte)
1 pot kalfsfond (circa 4 dl)
2 dl kookroom
versgeraspte nootmuskaat
zout en versgemalen peper
aangeroerde ma?zena of allesbinder
fijngehakte kervel of peterselie
Voor de gehaktballetjes
200 g kalfsgehakt
1 eierdooier
versgeraspte nootmuskaat
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Dunschiller soeppan Zeef Foodprocessor of staafmixer Kookpan Kom