Balkenbrij met r?sti van koolraap

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 0-20 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Kook de drie vleessoorten in de bouillon niet te gaar, maar net ros?, voeg de rommelkruiden toe. Dit is een mengsel van kaneel, peper, anijs, korianderzaad, foelie, laurier en kruidnagel. Deze moeten wel goed vermalen zijn in de vijzel! Laat dit rustig weken en intrekken gedurende 5 minuten. Voeg met een lepel al roerend het boekweitmeel erdoorheen en laat ze dan even nagaren, stort de massa in de vormen en laat dit een dag rusten.

Stap 2
Voor de r?sti: schil de raapjes en snijd er dunne plakjes van, meng het ei en de bloem met peper en zout door elkaar en haal de plakjes raap er door heen. Smelt de boter in een koekenpan en leg de plakjes dakpansgewijs in de pan; bak ze goudbruin.

Stap 3
Snijd van de balkenbrij plakken ter dikte van een boterham en bak ze ook in de boter knapperig. Dresseer de balkenbrij en de r?sti op de borden en garneer ze met een lepel jus ernaast.

Bron: Koken met de Keurslager, 2005, jaargang 19, nr. 8

Ingrediënten

400 gram varkensvlees
150 gram vers spek
100 gram lever grof gemalen
1 liter bouillon
8 gram rommelkruiden
150 gram boekweitmeel
Voor de r?sti:

4 kleine raapjes
2 eieren
1/2 el bloem
peper en zout
1 el boter om te bakken

Keukengerei

Kookpan Kom