Beenham

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 160 graden. Snijd de bovenkant van de beenham kruiselings in en leg het vlees in een braadslede met rooster. Gaar de beenham 80 minuten of tot een kerntemperatuur van 72 graden.

Meng 4 eetlepels zwarte-kersenjam met de balsamicoazijn en 1 eetlepel bruine suiker. Breng het op smaak met zout en peper en besmeer de bovenkant van de ham met dit mengsel. Plaats de ham 15 minuten in de oven, na elke 5 minuten smeer je de ham nogmaals in met het mengsel.

Zet de ovengrill aan, besmeer de beenham voor het laatst met het zwarte-kersenjammengsel, strooi er een eetlepel bruine suiker overheen en gril de ham maximaal 5 minuten in de oven.

Hak de rozemarijnnaaldjes en tijmblaadjes fijn.

Smelt 50 gram boter in een steelpan en fruit de ui glazig. Voeg knoflook en kruiden toe en fruit dit nog een paar minuten. Voeg de port toe en laat dit inkoken. Roer er tot slot de resterende kersenjam doorheen.

Snijd de beenham in niet te dikke plakken en schep er de portsaus bij. Serveer het gerecht met huzarensalade van de Keurslager.

Bron: Proef 2019

Ingrediënten

- 1200 g rauwe gepekelde beenham (met vetrand, zonder zwoerd)
- 10 eetlepels zwarte-kersenjam
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
- 1 takje tijm, blaadjes
- 1 takje rozemarijn, naaldjes
- 1,5 dl rode port
- Boter
- Peper en zout