Boerenpat

  • 10 personen
  • Vrij moeilijk
  • Bijgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Leg de blokjes varkensvlees in een schaal en doe alle ingredi?nten voor de marinade erbij. Laat dit een nacht afgedekt in de koelkast trekken.
Stap 2
Snijd het brood in blokjes en giet de losgeklopte eieren en room erbij, laat 5 minuten staan. Verwarm ondertussen de boter in een koekenpan en bak de kippenlevertjes en knoflook in 3 minuten om en om bruin, laat afkoelen en hak ze grof.
Stap 3
Haal het vlees uit de marinade, let erop dat de knoflook en laurier niet bij het vlees zitten. Maal het vlees zo fijn mogelijk in een keukenmachine. Doe het geweekte brood inclusief aanhangend vocht erbij en maal verder tot alles goed gemengd is. Doe het over in een schaal. Doe de gehakte kippenlever erbij en kneed alles goed door. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een pat?vorm of cakevorm van 1,5L met de spekplakjes zodat de helft van de plakjes over de vorm hangen. Vul de vorm met het vleesmengsel en druk goed aan zodat de luchtbellen verdwijnen. Vouw de overhangende speklapjes over het vlees en zet er een deksel op of vouw er wat alumiumfolie over.

Stap 5
Zet de vorm in een braadslee en vul de braadslee voor de helft met kokend water. Bak de pat? is circa 1 uur gaar. Laat in de vorm gehaal afkoelen (buiten de koelkast) en stort hem dan op een schaal. Snijd er dikke plakken van en geef er frisse chutney bij en geroosterd brood.

Bron: Koken met de Keurslager, 2006, jaargang 20, nr. 2

Ingrediënten

750 g varkenslapjes met vetrandje, in blokjes
350 g kippenlever
200 g ontbijtspek in lange plakken van 3 mm dik
Verder:

4 witte boterhammen zonder korst
2 eieren
1/8 l slagroom
2 el vloeibare boter
2 tenen knoflook
zout en peper
Voor de marinade:

1/2 l rode wijn
3 tenen knoflook, gepeld en platgeslagen
1 el gedroogde oregano
2 laurierblaadjes

Keukengerei

Schaal Koekenpan Keukenmachine Pat?- of cakevorm van 1,5L Braadslee Schaal