Boerenscharrelkip met groene salade en knoflookcroutons

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 210 graden, snijd de kip in op de dijen en in de filets en steek er de knoflooktenen in.
Smeer de kip in met olijfolie, zout, peper en gedroogde provencaalse kruiden.

Braad de kip 30 minuten. Breng dan de temperatuur terug naar 160 graden en laat de kip nog 45 minuten garen.

Klop ondertussen de olijfolie los met de knoflook, zout en peper. Leg de brood?blokjes in een braadslede en besprenkel ze met de knoflookolie. Zet de croutons de laatste 20 minuten bij de kip in de oven en schep deze een keer om.

Meng de mayonaise met de creme fraiche, de fijngesneden ansjovis, knoflook en citroensap en schep het geheel door de sla. Leg er de croutons op en bestrooi met de parmezaanvlokken.

Snijd de kip in stukken en serveer er de salade bij.

Bron: Proef 5 2012

Ingrediënten

1 hele boerenscharrelkip (ca. 1,5 kg)
4 knoflooktenen, gepeld
1 dl olijfolie
1 eetlepel gedroogde
Provencaalse kruiden


Voor de salade
Romaanse sla, in stukken
100 g Parmezaanvlokken
4 eetlepels mayonaise
2 eetlepels creme fraiche
Half blikje ansjovisfilets, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel citroensap

Voor de croutons
4 sneden zuurdesembrood, in (niet te kleine) blokjes
1 dl olijfolie
1 teentje knoflook, geperst