Boeuf Bourguignon

  • 5 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Frans
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd het vlees in blokken van 3 x 3 cm (of vraag de Keurslager dit te doen). Snipper de uien grof. Snipper de knoflook fijn. Borstel de champignons schoon en
snijd ze in twee?n of vieren, afhankelijk van het formaat.

Stap 2
Verhit de olie of de boter (of een mengsel van beide) in een grote braadpan met een deksel. Laat de spekblokjes omscheppend knapperig uitbakken en schep ze met een schuimspaan uit de pan.

Stap 3
Laat de blokjes vlees in 3 of 4 porties omscheppend op hoog vuur rondom bruin bakken (als er teveel vlees tegelijk in de pan gaat, koelt het vet te veel af en gaat het vlees stoven in plaats van bakken).

Stap 4
Schep het vlees uit de pan bij het spek. Doe eventueel wat extra olie of boter in de pan en laat de ui regelmatig omscheppend glazig bakken. Voeg de champignons toe en laat meebakken tot het vrijgekomen vocht verdampt is. Laat de tomatenpuree, de knoflook, de laurier en de tijm kort meebakken. Voeg de bloem toe en roer goed. Giet de wijn scheut voor scheut in de pan en roer goed over de bodem om eventuele aanbaksels los te maken. Giet de vleesfond in de pan en schep er het vlees en het spek door. Breng op smaak met wat zout en peper. Breng aan de kook, draai de warmtebron laag en stoof het vlees in circa 2,5 uur gaar op het laagste pitje (de saus mag net niet koken). Schep af en toe om, of zet de pan 2,5 uur in de op 140C voorverwarmde oven.

Stap 5
Breng de saus desgewenst verder op smaak met wat zout en peper. Bind de saus zo nodig bij met allesbinder. Bestrooi met de peterselie, zet de pan op tafel en serveer met gekookte aardappelen, aardappelpuree, pasta, rijst of brood.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 94

Ingrediënten

1 kg magere riblappen
3 uien
2-3 teentjes knoflook
250 g kastanjechampignons
4 eetl. olie of 50 g braadboter
150 g doorregen spekblokjes
2 eetl. bloem
zout en versgemalen peper
1 klein blikje tomatenpuree
2 laurierblaadjes
1 takje verse tijm
of 1/2 theel. gedroogde tijm
0,5 l rode wijn (bij voorkeur uit de Bourgogne)
1/4 l rundvleesfond (uit een pot)
allesbinder of aangeroerde ma?zena
fijngehakte peterselie

Keukengerei

Braadpan Schuimspaan