Bouillon voor soep en sausjes
- 4 personen
- Zeer makkelijk
- Hoofdgerecht
- > 60 minuten
- Kinderkeuken
Stap 1:
Spoel de botten en vlees even af in een vergiet en doe ze in een grote pan. Doe het zout en water erbij en breng aan de kook. Zet het vuur lager zodat het water blijft borrelen maar niet hard gaat koken. Er komt nu schuim op het water drijven, dit is het vuil en wat eiwitten uit het vlees en moet eraf geschept worden. Dit gaat het makkelijkst met een schuimspaan.
Stap 2:
Prik de kruidnagel in de ui en doe alle groenten en kruidentakjes in het water. Laat deze bouillon in ongeveer twee en een half uur trekken op laag vuur met de deksel niet helemaal op de pan. Aan het einde van de kooktijd zal de bouillon een beetje ingekookt zijn omdat er water verdampt is en daardoor krijg je een volle smaak van het vlees.
Stap 3:
Zeef nu de bouillon in een fijne zeef en haal het vlees tussen de botten en groenteresten uit. Snijd of pluk het vlees fijn en voeg het later toe aan de soep die je van deze bouillon kan maken.
Voor 1 liter runderbouillon heb je nodig:
1 mergpijpje
300 g runderpoulet
1,5 liter water
1 tl zout
1 kleine ui, geschild
1 kruidnagel
1 prei, schoongespoeld en in stukjes
? winterwortel, geschild en in stukjes
1 laurierblad
1 takje peterselie
1 takje selderij
Vergiet Soeppan Schuimspaan Zeef