Broodjes met lekkere smaakjes

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Bijgerecht
  • 30-60 minuten
  • Kinderkeuken
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Doe de broodmix in een grote kom en voeg de boter en het water toe. Kneed met de mixer of met de handen tot een soepel deeg. Kneed minstens 5 minuten door zodat de gluten in het deeg vrijkomen die voor elasticiteit zorgen. Laat het deeg afgedekt op een warme plek minstens 30 minuten rijzen.

Stap 2
Haal het gerezen deeg uit de kom. Strooi wat bloem op het werkblad en snijd het deeg in vier stukken. Kneed steeds een stuk deeg nog een minuut goed door met bijvoorbeeld een combinatie van kaneel, suiker, rozijnen en noten. Of een combinatie van hamblokjes, kaas en kruiden. Of rol van een stuk deeg kleine bolletjes en verstop een lepel jam in een deegbolletje.

Stap 3
Nadat je alle broodjes in een bepaalde vorm gemaakt hebt leg je ze allemaal op een grote bakplaat waar een stuk bakpapier op ligt. Leg de broodjes niet te dicht op elkaar omdat ze nog gaan rijzen. Zet de bakplaat op een warme plek en laat het deeg nog een half uur narijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200?C en bak de broodjes in het midden van de oven in 15 minuten gaar en bruin. Als de broodjes hol klinken als je er met een mes op tikt zijn ze goed.

Bron: Koken met de Keurslager, 2006, jaargang 20, nr. 3

Ingrediënten

1 pak wit broodmix
30 g boter
300 ml handwarm water
Voor de smaakjes bijvoorbeeld:

mespunt kaneelpoeder
1 el basterdsuiker
50 g rozijnen, geweld in heet water
50 g hazelnoten
50 g gekookte ham, in blokjes
50 g geraspte kaas
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
jam

Keukengerei

Kom Evt. elektrische mixer Bakpapier