Burger

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
  • Barbecue
Aan de slag

Bereidingswijze

Gebruik een koekenpan van 24 cm doorsnede en vet de bodem in met olie.
Maak de kidneybonen wat fijner in de keukenmachine en meng de bonen met het gehakt, de stukjes paprika, de eieren, het paneermeel, de cayennepeper, chilipoeder, gerookte paprikapoeder, zout, knoflook en mosterd.

Doe dit mengsel in de koekenpan en druk het goed aan.

Bak deze hamburger op laag vuur in 15 minuten. Keer hem daarna met behulp van een deksel of bord en bak ook deze kant 15 minuten. Let op dat de hamburger niet verbrandt, maar zorg wel dat ie van binnen gaar is. Dit controleer je door een satéprikker in de burger te steken. Komt de prikker er droog uit, dan is het vlees gaar.

Verwarm de oven op 180 graden.

Snijd het brood doormidden zodat je een boven- en een onderkant hebt. Maak met behulp van een appelboor gaatjes in het bovenste deel van het brood. Steek de baconreepjes in de gaatjes. Leg de bovenkant even apart.

Bak in de olijfolie de uienringen, paprikareepjes en tomaatjes op zacht vuur. Voeg azijn en suiker toe.

Zet het bovenste deel van het brood met de baconreepjes in de oven. Doe dit in de laatste vier minuten als de hamburger nog in de pan aan het garen is.

Leg de onderkant van het brood op een groot bord en schuif daar de hamburger op.
Schep de saus over de hamburger en verdeel er de rucolasla over.

Leg nu de bovenkant met de baconreepjes erop en steek er lange prikkers in om de hamburger tij dens het snijden bij elkaar te houden.

WEETJE
Wat is hybride vlees?
Hybride vlees is een nieuwe trend in voedselland en nu vooral nog verkrijgbaar als hamburger of gehaktbal. Hybride vlees bestaat voor een deel (afhankelijk van de producent) uit groenten, zoals champignons, kikkererwten of in ons geval kidneybonen. De naam hybride vlees zou dus eigenlijk voor de volledigheid hybride vleesproduct moeten heten.

Bron: Proef 2019

Ingrediënten

- 500 g rundergehakt
- 500 g uitgelekte kidneybonen
- 250 g gegrilde paprika uit pot, in hele kleine blokjes gesneden
- 100 g paneermeel
- 2 eieren
- 2 tenen knofl ook, geperst
- 2 eetlepels Engelse mosterd
- Halve theelepel cayennepeper
- 2 theelepels chilipoeder
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- Zout
- 1 rond afgebakken Turks brood met een doorsnede van 20-25 cm
- 150 g baconreepjes
- 2 rode uien, in ringen gesneden
- 1 rode paprika, in reepjes gesneden
- 250 g kleine tomaatjes, gehalveerd
- 1 eetlepel azij n
- 1 eetlepel suiker
- 1 zakje 75 g rucolasla
- 4 eetlepels olij folie