Cassoulet met rookworst

  • 4 personen
  • Vrij makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Frans
  • Winter
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat de bonen een nacht in ruim water weken. Breng de bonen de volgende dag in het weekwater aan de kook en giet ze af. Giet schoon water op de bonen tot ze ruim onder staan, voeg de knoflooktenen toe en breng ze opnieuw aan de kook. Kook de bonen een uur op zacht vuur en giet ze af.

Stap 2
Verwarm ondertussen de olie of twee eetlepels eendenvet uit de pot en fruit de uiringenzachtjes aan. voeg de spekjes, tomaten en knoflookteentjes van de bonen toe en bak alles 10 minuten tot de tomaten helemaal zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. Voeg 2 dl water, het bouquet garni en de bonen toe aan de tomatensaus en laat met het deksel op de pan nog een uur sudderen. Gebruik hiervoor het liefst een sudderplaatje. Zorg dat de bonen genoeg vocht hebben om te garen. Voeg, indien nodig, later nog wat water toe.

Stap 3
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de boterhammen in de oven te drogen terwijl de oven opwarmt. Verkruimel de boterhammen. Snijd de eendenbouten doormidden en de worst in vieren en leg ze in een ovenschaal. Schep de bonensaus erop en bestrooi met broodkruim. Druppel nog wat eendenvet over het broodkruim en bak de cassoulet in circa 40 minuten bruin en krokant.

Bron: Koken met de Keurslager nr 08-2007

Ingrediënten

1 rookworst
200 g ontbijtspek, in repen
2 gekonfijte eendebouten, uit pot
500 g gedroogde witte bonen
4 tenen knoflook
2 el olie
2 uien, in ringen
500 g tomaten, in stukken
zout en peper
4 witte boterhammen

Keukengerei

kookpan ovenschaal