Cheesecakes van spritsen met karamel van aardbeien

  • 4 personen
  • Vrij makkelijk
  • Nagerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Verkruimel de spritsen in een keukenmachine, voeg de gesmolten boter toe en meng dit goed met elkaar.
Bekleed een bakplaat of schaal met keukenpapier en zet er 4-6 garneerringen op met een doorsnee van 7 cm en 4 cm hoog. Verdeel het deeg over de ringen en zet ze daarna koel weg.

Week de gelatine 5 minuten in koud water. Meng met een staafmixer of keuken- machine creme fraiche, mascarpone, vanillemerg, 50 gram suiker, de citroenrasp en de helft van het sap.

Verwarm de melk, haal deze van het vuur en los hierin de geweekte en uitgeknepen gelatine op. Voeg dit mengsel bij het roommengsel en meng goed door elkaar. Verdeel dit over de garneerringen en strijk deze glad. Zet de taartjes 4 uur in de ijskast om op te stijven.

Pureer de helft van de aardbeien en snijd de rest in partjes. doe de resterende suiker in een pan met een dikke bodem, voeg 50 ml water toe en laat dit op een laag pitje karamelliseren zonder te roeren totdat deze goudbruin ziet. Voeg dan de aardbeienpuree toe, goed roeren en verwarmen totdat de puree zich goed heeft vermengd met de karamel. af laten koelen en de partjes aardbei toevoegen.
5. Haal de cheesecakes uit hun vormpje en plaats deze op een bordje. Garneer met de aardbeien in hun karamel.

Bron: Proef 6 2012

Ingrediënten

200 g spritsen
40 g ongezouten roomboter, gesmolten
3 blaadjes gelatine
400 g creme fraiche
200 g mascarpone
250 g suiker
1 vanillestokje, ingesneden en merg eruit (bewaren!)
Rasp en sap van 1 citroen
80 ml melk
250 g aardbeien, gewassen en kroontjes eraf