Citroenschnitzels met gepofte aardappelen

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst de gepofte aardappelen. Borstel ze schoon en prik ze met een vork in zodat de stoom tijdens het poffen kan ontsnappen. Leg de aardappelen in een passende lage ovenschaal en schuif die in een op 200 graden voorverwarmde oven tot de aardappelen zacht aanvoelen als ze worden ingedrukt. Dat duurt ruim 1 uur. (De oventijd kan worden gehalveerd als de aardappelen ca. 2 minuten per stuk op 750 Watt in de magnetron worden voorgekookt). Houd de aardappelen vast met een theedoek of een stuk keukenpapier en snijd ze aan de bovenkant kruislings in. Druk daarbij op de zijkanten zodat het binnenste naar boven komt. Bestrooi met zeezout en leg er een klontje boter op.

Stap 2
Snijd de schnitzels doormidden. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak ze in ca. 3 minuten per kant gaar en goudbruin. Rasp de schil van de onder de hete kraan afgeborstelde citroen in een kom. Pers er de knoflook bij en roer met de peterselie door elkaar. Verdeel dit mengsel over de gebakken schnitzels.

Serveer met gepofte aardappelen en groenten naar keuze.

Bron: Koken met de Keurslager, 2004, jaargang 18, nr. 9

Ingrediënten

4 gepaneerde varkensschnitzels van ca. 150 g per stuk
40 g braadboter
zout en versgemalen peper
1 citroen
1 teentje knoflook
2 eetl. fijngehakte peterselie
Voor de gepofte aardappelen:

4 grote bloemig kokende aardappelen om te poffen (ca. 200 g per stuk)
4 klontjes boter
grof zeezout

Keukengerei

Ovenschaal Koekenpan Rasp Kom