Citroentaart met roomijs

  • 4 personen
  • Moeilijk
  • Nagerecht
  • 30-60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Meng de bloem, amandelpoeder, 2 eetlepels suiker en boter in de keukenmachine tot een kruimeldeeg. Giet er twee eetlepels water bij en draai tot een soepel deeg. Vorm een bal en laat deze afgedekt in de koelkast rusten.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 180?C. Bestrooi het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van circa 4 mm en spreid het uit over een ingevette taartvorm van 20 cm?. Druk het deeg goed in de randen en snijd overtollig deeg af. Prik gaatjes in de bodem. Dek af met een stukje aluminiumfolie en leg er een laagje droge bonen op. Bak de bodem 15 minuten voor.

Stap 3
Haal het aluminiumfolie met bonen van de bodem. Bak de deegvorm nog 10 minuten. Klop in een kom de eieren, rasp, sap en slagroom goed los en giet dit in de deegbodem. Zet de taart direct terug in de oven en bak de vulling in 30 minuten gaar. Laat de taart afkoelen tot lauw en snijd hem dan pas in punten. Serveer met een bolletje roomijs.

Bron: Koken met de Keurslager nr 10-2006

Ingrediënten

Voor het deeg:
150 g bloem
50 g amandelpoeder
2 el fijne suiker
115 g harde boter, in kleine blokjes
taartvorm van 20 cm?
aluminiumfolie
droge bonen voor het bakken
Voor de vulling:
4 (biologische) eieren
rasp van 2 schoongeschrobde citroenen
175 ml vers citroensap
150 g suiker
150 ml slagroom of cr?me fra?che
4 bolletjes lekker slagroomijs

Keukengerei

keukenmachine taartvorm 20 cm doorsnede aluminiumfolie mixer