Coq au vin, kip gestoofd in rode wijn

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Frans
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat de stukken kip op kamertemperatuur komen. Roer de bloem met wat zout en peper en het paprikapoeder in een diep bord door elkaar en haal de stukken kip door de gekruide bloem. Schud het teveel af. Snipper de uien. Halveer de champignons en snijd grote exemplaren in vieren. Laat de tomaten goed uitlekken en hak ze fijn.

Stap 2
Verhit de boter in een grote pan en bak de stukken kip rondom bruin. Doe dit bij voorkeur in 2 of 3 porties. Schep ze uit de pan. Laat het spek, de ui en de champignons in het braadvet omscheppend bakken. Voeg de tomaat toe. Giet de wijn in de pan. Verkruimel het bouillontablet erbij en voeg de tijm toe. Laat de wijn 5 minuten inkoken.

Stap 3
Doe de stukken kip in de pan, breng opnieuw aan de kook en laat met het deksel op de pan circa 45 minuten stoven. Schep de stukken kip in die tijd af en toe om. Breng de saus zonodig verder op smaak met wat zout en/of peper. Lekker met gekookte aardappelen, aardappelpuree of knapperig stokbrood.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 95

Ingrediënten

8 kipdelen met bot (bijvoorbeeld 4 kippenpoten en 4 kipkarbonades)
2 eetl. bloem
zout en versgemalen peper
1 theel. paprikapoeder
2 flinke uien
250 gram kastanjechampignons
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
60 gram braadboter
150 gram in reepjes gesneden ontbijtspek
1 fles rode wijn
1 kippenbouillontablet
tijm of 1 takje verse tijm

Keukengerei

Braadpan