Coq au vin met worteltjes en puree

  • 4 personen
  • Moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

2 poulettes (kleine kippetjes)
100 g gerookt spek, in blokjes
20 g boter
13 takjes dragon
1 ui, fijngesneden
250 g champignons, schoongemaakt en gehalveerd
100 g zilveruitjes
1 kg kruimige aardappelen
1 eetlepel bloem
80 ml Noilly Prat (droge vermout)
500 ml witte fruitige wijn
500 g worteltjes, geschild, in stukjes
100 g zure room
Rasp van 1 citroen

Ingrediënten

Bestrooi de kippetjes met peper en zout. Stop
4 takjes dragon in iedere buikholte en kruid ook
de binnenkant met peper en zout. Smelt 20 g
boter in een braadpan en kleur de kippetjes
hierin
bruin.

Haal de kippetjes uit de pan en giet het
vet weg. Bak het spek in de pan en voeg daar de
ui, champignons en zilveruitjes aan toe. Kruid het
met peper en zout. Bak dit zachtjes op laag vuur.

Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes
en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.

Strooi de bloem over het spek-groentemengsel.
Blus het af met een glas Noilly Prat en de
witte wijn. Leg de kippetjes terug in
de saus. Zet een deksel op de pan en laat het
geheel 20 minuten gaar worden op een zacht
vuur.

Voeg de wortelen toe, samen met de blaadjes
van vijf takjes dragon, en laat dit even meekoken.

Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree.
Voeg de zure room en peper en zout naar smaak
toe. Rasp wat citroenschil en meng dit er goed
doorheen. Serveer de poulettes met de worteltjes,
champignons, saus en de aardappelpuree.