Coq au vin

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Frans
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd de kippenbouten in twee?n, tussen het gewricht van de poot en de dij. Wrijf de kipdelen rondom in met peper en zout.

Stap 2
Verwarm de boter in een grote braadpan of stoofpan en bak het spek zachtjes uit, leg de kipdelen erbij en braad rondom aan. Pel ondertussen de sjalotten en knoflook en snijd ze doormidden. Maak de champignons schoon met een stukje keukenpapier.

Stap 3
Haal het vlees uit de pan, bak de sjalotjes, knoflook en champignons lichtbruin, strooi er de bloem over en bak dit even om.? Leg het vlees terug en giet er dan de wijn over. Laat de wijn aan de kook komen en een paar minuten zonder deksel koken zodat de alcohol voor het grootste deel kan verdampen. Leg de kruiden erbij en laat met het deksel op de pan circa 1,5 uur stoven.

Stap 4
Maak de saus af door alles met een schuimspaan uit de saus te scheppen en de saus een paar minuten in te laten koken op hoog vuur tot deze wat dikker is geworden. Zet het vuur laag en voeg dan de koude boter in vlokjes toe, roer door en breng op smaak met peper en zout. Leg de kip, spek, champignons en ui weer terug in de saus. Serveer een stuk kip met een lepel saus en strooi er de fijngehakte peterselie over. Lekker met gebakken aardappels en rode kool, boontjes of witlof.

Bron: Koken met de Keurslager, 2005, jaargang 19, nr. 7

Ingrediënten

4 kippenbouten of een hele kip in stukken gesneden
150 g ontbijtspek, in blokjes
2?el vloeibare boter
10 sjalotjes
2 tenen knoflook, gehakt
250 g champignons
2 el bloem
2 glazen rode wijn
1 blad laurier
2 takjes tijm
2 takjes peterselie
zout en peper
2 el koude boter
2 el fijngehakte peterselie

Keukengerei

Braad- of stoofpan Schuimspaan