Eendenborst met rodekool

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Frans
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
De rodekool kan desgewenst de dag tevoren worden gestoofd en voor het serveren worden opgewarmd. Controleer de gesneden kool op dikke witte nerven. Breng de wijn, de azijn, de suiker, de kaneel en wat zout en peper in een pan aan de kook, voeg de rodekool toe, schep goed om, breng opnieuw aan de kook, draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 20-25 minuten stoven. Snijd intussen de geschilde appels zonder de klokhuizen in blokjes en laat ze de laatste 10 minuten meestoven.

Stap 2
Warm de rodekool voor het serveren op, roer er de boter door en bind het vocht met allesbinder of ma?zena. Proef of er nog zout, peper of suiker bij moet.

Stap 3
Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en snijd het vel met een scherp mes tot op het vlees in een ruitpatroontje in om het vet beter te laten uitbakken. Verhit de braadboter in een koekenpan en leg de filets met de velkant naar beneden in de pan. Laat op middelhoog vuur circa 8 minuten bakken. Keer de filets om en laat ze op hoog vuur in circa 2 minuten bruin kleuren. Draai het vuur laag, bestrooi de filets aan beide kanten met wat zout en peper en laat ze op de vleeskant nog circa 3 minuten bakken tot het vlees mooi ros? van kleur is. Neem ze uit de pan en laat op een voorverwarmde schaal afgedekt met aluminiumfolie minstens 5 minuten rusten. Snijd de eendenborsten in schuine plakken en verdeel ze over de voorverwarmde borden. Serveer met de rodekool en aardappelpuree of aardappelkroketjes.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 10

Ingrediënten

eendenborstfilet (samen circa 800 gram)
40 gram braadboter
zout en versgemalen peper
Voor de rodekool:
750 gram gesneden rodekool
2 glazen rode wijn
1 eetl. rode wijnazijn
4 eetl. rietsuiker
1/2 theel. kaneel
zout en versgemalen peper
2 appels (bijv. Elstar of Jonagold)
25 gram boter
allesbinder of aangeroerde ma?zena
?

Keukengerei

Kookpan Koekenpan Schaal