Eendenborstfilets met portsaus

  • 6 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Feesten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd het vel van de eendenborstfilets met een scherp mes tot op het vlees ruitvormig in. Bestrijk een koekenpan met een dikke bodem waar de eendenborsten naast elkaar inpassen met wat olie en laat goed heet worden. Leg de eendenborstfilets met de velkant naar beneden in de pan en laat op hoog vuur circa 8 minuten bakken tot het vel krokant is en het meeste vet is uitgebakken. Keer ze om en laat kort kleuren. De juiste baktijd is afhankelijk van de gewenste graad van gaarheid. Reken bij gebruik van een vleesthermometer voor ros? een kerntemperatuur van 55?C.? Neem de eendenborstfilets uit de pan, bestrooi ze met wat zout en peper en houd ze afgedekt warm. Giet het uitgebakken eendenvet uit de pan.

Stap 2
Blus de pan af met de port en de gevogeltefond en laat met de tijm op hoog vuur tot circa de helft inkoken. Zeef de saus, giet terug in de pan en klop er van het vuur met een paar tegelijk met een garde de blokjes boter door. Breng de saus verder op smaak met zout en peper. Snijd de eendenborstfilets schuin in plakken en verdeel ze over de voorverwarmde borden. Schep er een lepel saus over en geef de resterende saus apart. Lekker met gefrituurde of gegratineerde toefjes aardappelpuree en groenten naar keuze.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 10

Ingrediënten

Eendenborstfilets met vel (totaal circa 1 kilo)
scheutje olie
zout en versgemalen peper
1/4 lt rode port
2 dl gevogeltefond uit een pot
1 theel. gedroogde of 1 takje verse tijm
75 gram koude roomboter, in blokjes gesneden

Keukengerei

Koekenpan Schaal Garde