Exotische wortelstamp met gegrilde entrecotes

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Internationaal
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst de stamppot. Kook de geschilde aardappelen gaar in water met wat zout. Giet ze af en pureer ze. Verdun de puree zonodig met een scheutje van het kookvocht. Rasp de geschrapte wortelen grof. Snijd de schoongemaakte en gewassen prei klein. Verhit de boter met de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de gemberwortel, de kerrie en wat zout en peper in een pan en voeg de wortel en de prei toe. Schep goed om en laat met het deksel op de pan af en toe omscheppend in circa 10 minuten net gaar stoven. Roer de gembersiroop erdoor. Schep de wortelen door de aardappelpuree. Breng de stamppot zonodig verder op smaak met zout en peper. Verdun de stamp nog met een scheutje melk als hij te droog mocht zijn.

Stap 2
Laat de entrecotes op kamertemperatuur komen. Laat de grillpan op hoog vuur zeer heet worden. Bestrooi de entrecotes met wat zout en peper en bestrijk ze aan beide kanten met de olie. Snijd de vetrandjes in om krom trekken te voorkomen. Rooster ze twee aan twee in de hete grillpan 2-3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte en de gewenste graad van gaarheid. Keer ze halverwege de tijd een kwart slag, voor een mooi ruitjespatroon. Houd de entrecotes die zijn gebakken warm in een op 100?C voorverwarmde oven en rooster de volgende twee op dezelfde manier. Laat het vlees een paar minuten rusten voor het schuin in plakken wordt gesneden en over de borden wordt verdeeld.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 9

Ingrediënten

4 entrecotes van circa 150 gram per stuk (of 2 van circa 250 gram)
olie om te bestrijken
zout en versgemalen peper
Voor de wortelstamppot:
1 kg bloemig kokende aardappelen
750 gram wortelen
250 gram prei, alleen het lichtgekleurde deel
75 gram boter
sap van 2 en geraspte schil van 1 sinaasappel
stukje versgeraspte gemberwortel van circa 2 cm
theel. kerrie
scheutje gembersiroop
een scheut melk

Keukengerei

Kookpan Pureestamper Rasp Grillpan