Filet van wild zwijn, sinaasappel en venkelpuree

  • 4 personen
  • Vrij makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Wrijf de filets in met zout en peper en laat ze op kamertemperatuur komen. Breng de aardappels in ruim water met zout aan de kook. Verwarm de olie en fruit de knoflook en venkelzaadjes op zacht vuur. Voeg de venkel toe en bak 5 minuten op zacht vuur. Voeg de bouillon toe en laat de groente met het deksel half op de pan in 10 minuten beetgaar sudderen. Giet ondertussen de aardappelen af. Pureer de aardappelen en venkel met de room en boter in de keukenmachine tot een grove puree. Breng verder op smaak met zout en peper en houd warm. Breng een laagje water aan de kook en zet er vier borden op. Verwarm de ovengrill. Snijd de schil rondom van de sinaasappels en snijd deze in acht plakken. Leg de plakken op een bakblik met wat aluminiumfolie en bestrooi ze met wat suiker. Verwarm een eetlepel boter in een koekenpan en bak de wild zwijnfilets om en om in circa 6 minuten per kant mooi bruin van buiten en ros? van binnen. Als u er op drukt moet het vlees iets meegeven. Haal het uit de pan en laat het afgedekt rusten. Blus de jus af met een scheutje vers sinaasappelsap en bind de jus dan met een paar klontjes koude boter. Schuif ondertussen de sinaasappels onder de grill en karameliseer ze in circa 2 minuten. Blijf erbij en laat de ovendeur op een kiertje (u kunt dit karamelliseren eventueel met een cr?me brul?e brander doen). Trancheer de filets en serveer met de sinaasappel, jus en venkelpuree. Bestrooi de venkelpuree met venkelgroen en versgemalen peper.

Bron: Koken met de Keurslager nr 10-2007

Ingrediënten

400 g wild zwijnfilet
zout en peper
2 grote kruimige aardappelen, geschild en in stukken
1 el olijfolie
1 teentje knoflook
1 tl venkelzaad
2 venkelknollen, in kleine stukjes, houd het venkelgroen apart
2 dl kippen- of groentebouillon van tablet
50 ml room
1 el boter
scheutje vers sinaasappelsap