Gebakken biefstuk

  • 4 personen
  • Hoofdgerecht
  • 0-20 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 160 graden. Breng de suiker met 100 ml water en de citroentijm aan de kook. Laat het geheel 5 minuten zachtjes koken en haal dan de pan van het vuur.

Dep de biefstukken droog en bestrooi ze met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan die in de oven kan en bak hierin de biefstuk snel rondom bruin. Overgiet ze met de suikersiroop en plaats de pan vervolgens met een deksel erop in de voorverwarmde oven. Gaar de biefstuk tot een kerntemperatuur van 48 graden (ongeveer 5 minuten).

Haal de pan uit de oven, haal de biefstukken eruit en houd ze warm onder aluminiumfolie. Blus het braadvocht af met de port, voeg het verkruimeld bouillonblokje én de witte wijnazijn toe, schraap de bakresten los, breng het geheel aan de kook en laat het een derde inkoken. Zeef vervolgens de jus en doe deze weer terug in de pan. Snijd 60 gram boter in blokjes en roer dit in delen door de jus met een garde.

Smelt 20 gram boter in een koekenpan en smoor hierin de lente-ui beetgaar.

Verdeel de biefstukken over de borden, leg de lente-ui erbij en schep wat saus om en over de biefstukken.

Bron: Proef 2018

Ingrediënten

600 g biefstuk (4 stukken van 150 g)
100 g suiker
3 takjes citroentijm
Olijfolie
Gezouten roomboter
1 dl rode port
1 runderbouillonblokje, verkruimeld
1 dl witte wijnazijn
2 bosjes lente-ui
Peper en zout