Gebakken haantjes uit de braadpan

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak de haantjes droog en wrijf ze in met zout en peper. Braad ze aan met boter en een scheut olijfolie. Wanneer ze mooi bruin zijn, strooi er dan een lepel bloem over. Laat ook dit mooi bruin kleuren, keer de haantjes regelmatig op een niet te hoog vuur om. Blus af met de rode wijn, doe het bundeltje kruiden erbij en laat het geheel lekker sudderen.
Stap 2
Ontvel de tomaten, deel ze in vieren en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Maak het pepertje schoon en snijd deze in reepjes. Uien schoonmaken en in ringen snijden. Champignons schoon borstelen en grote exemplaren in vieren snijden.
Stap 3
De spekjes langzaam uitbakken in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. De spekjes uit de pan nemen en in het spekvet de uien en pepertje bakken. De tomaten, champignons, spekjes, uien en pepertje na een half uur bij de haantjes voegen. Na weer een half uur de verkruimelde Parmezaanse kaas toevoegen en een kwartiertje in de braadpan laten meedoen.
Stap 4
De haantjes uit de pan nemen en in stukken delen. Het kruidenbundeltje verwijderen en de groenten bij de haantjes serveren. Lekker met gebakken aardappels en een frisse salade.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 4

Ingrediënten

2 jonge haantjes of braadkuikens
2 ons magere spekjes
1 pond tomaten
1 Spaans pepertje
2 flinke uien
1 bakje champignons
1 zakje verse kruiden (tijm, peterselie, marjolein)
2 ons Parmezaanse kaas aan een stuk
1/4 l rode wijn
zout, peper, bloem

Keukengerei

Braadpan Kookpan Koekenpan