Gebraden rosbief met halve kreeft en remouladesaus

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst de remouladesaus, dit kan ook een dag van tevoren. Kook de eieren in vier minuten hard en spoel ze koud af, pel ze en hak ze heel fijn. Hak de ansjovis, sjalot, augurk, kappertjes en kruiden fijn en vermeng ze in een kommetje met de mayonaise en mosterd. Breng als nodig is op smaak met zout en peper en citroensap. Laat afgedekt in de koelkast op smaak komen.

Stap 2
Vermeng het zout en peper, knoflookpoeder, mosterd en olie in een kommetje en wrijf hiermee het vlees rondom in. Verwarm de boter in een braadpan en braad het vlees aan. Laat in circa 12 minuten per kant medium gaar bakken. Laat het vlees 10 minuten rusten en snijd het dan in dunne plakken.

Stap 3
Voor het koken van de kreeften; leg de levende kreeften een half uur in de diepvries, breng ondertussen een grote pan water aan de kook en laat de kreeften hierin zakken. Als het water weer kookt in 5 minuten gaar koken. Haal de kreeften met een tang uit het water, laat ze even uitlekken en prik een gaatje in de kop zodat het water weg kan lopen.

Stap 4
Draai de grote schaarpoten van het lijf, hier zit heel lekker vlees in. Draai de kop van het staartstuk en gooi de kop weg. Snijd met een groot scherp mes het staartstuk in de lengte doormidden.

Stap 5
Verdeel de plakken rosbief over vier borden. Leg op ieder bord een helft en een grote schaarpoot van de kreeft en geef er een vorkje en een kraker bij. Serveer met een schijfje citroen en geef de remouladesaus er apart bij. Lekker met een groene salade en warm brood.

Bron: Koken met de Keurslager, 2005, jaargang 19, nr. 10

Ingrediënten

500 g rosbief
2 kreeften
zout en peper
mespunt knoflookpoeder
1 tl scherpe mosterd
1 tl olie
2 el vloeibare boter
Voor de remouladesaus:

2 hardgekookte eieren, zeer fijn gehakt
1 ansjovisfilet
1 sjalotje
2 augurkjes
1 el kappertjes
1 bos gemengde kruiden, zoals bieslook, peterselie, kervel, dille
1 tl scherpe mosterd
2 dl goede mayonaise of zelfgemaakte
zout en peper
1 el citroensap


Keukengerei

Steelpan Kommetje Braadpan Kookpan

Vragen?