Gebraden rosbief

  • 7 personen
  • Moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

In de pan op het vuur
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verhit de boter in een braadpan tot het schuim is weggetrokken. Bak het vlees op hoog vuur rondom bruin en keer het regelmatig zonder er in te prikken. Bestrooi het vlees met wat zout en peper. Draai het vuur laag en laat de rosbief met het deksel schuin op de pan 30-40 minuten braden, afhankelijk van de gewenste graad van gaarheid. Neem het vlees uit de pan en wikkel het in een dubbel vel aluminium-folie. Laat het vlees op een warme plaats 10 minuten rusten alvorens het aan te snijden.
Slow cooking in de oven
Wrijf het vlees rondom in met olie of gesmolten boter en leg het op het rooster boven de braadslee. Schuif het rooster in het midden van de oven en schakel de oventemperatuur in op 100?C. Steek een kernthermometer in het midden van het vlees en laat het vlees circa 2 uur braden tot de thermometer een kerntemperatuur van 55?C aangeeft. Het vlees is dan ros? en kan in de uitgeschakelde oven nog een tijdje warm worden gehouden. Wie het wat gaarder wil, wacht tot de thermometer tegen de 60?C loopt. Bestrooi het vlees, nadat het in plakken is gesneden, met wat zout en peper.
De verschillen
Slow cooking in de oven duurt driemaal zo lang als braden in de pan op het vuur. In die tijd heeft u er echter geen omkijken naar. Na twee uur op de kernthermometer kijken is voldoende. Het vlees uit de oven krijgt geen korstje. Het blijft wel mooi mals en er treedt minder ‘braadverlies’ op.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 6

Ingrediënten

1 kg rosbief
50 g braadboter
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Braadpan of braadslee