Gegratineerde beenham

  • 8 personen
  • Moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 0-20 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
De beenham van de Keurslager is gepekeld, licht gerookt en gaar gemaakt en hoeft dus alleen opgewarmd te worden. Dat gaat het best in een oven die op een lage temperatuur (100 ?C) is ingeschakeld. Zet de ham op een rooster in een ovenschaal met de kant van het zwoerd naar boven in de oven en laat in ruim 2 uur warm worden (bij gebruik van een vleesthemometer moet de kerntemperatuur circa 55 ?C zijn). De oventijd wordt korter als de oventemperatuur hoger wordt (maximaal 160 ?C).

Stap 2
Roer de honing, de basterdsuiker, de mosterd en desgewenst de whisky door elkaar. Neem de ham uit de oven en verwijder het zwoerd als dat er nog op zit. Snijd het vetrandje van de ham met een scherp mes tot op het vlees ruitvormig in. Verwarm de ovengrill voor. Zet de ham terug op het rooster en schuif 5-10 minuten niet te dicht onder de voorverwarmde grill tot er zich een mooi bruin korstje heeft gevormd. Bestrijk de ham in die tijd nog een paar keer met het resterende honingmengsel en let op dat het korstje niet verbrandt! Snijd de ham in dikke plakken en leg ze op een voorverwarmde schaal. De ham kan ook lauwwarm of koud worden gegeten. Lekker met chutney of een zoetzure tomatensaus.

?

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 10

Ingrediënten

1 beenham van circa 1 kg
2 eetl. honing
2 eetl. bruine basterdsuiker
1 eetl. gladde mosterd
desgewenst 1 borrelglaasje whisky

Keukengerei

Ovenschaal Kom Schaal