Gegratineerde hutspot met gemarineerde speklapjes

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak in een kommetje de marinade van de ketjap, citroensap, gembersiroop, peper en geperste knoflook, roer alles goed door elkaar en wrijf de speklapjes er mee in. leg de speklapjes in een schaal en giet de rest van de marinade erover. Laat ze een half uurtje in de koelkast staan.

Stap 2
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en zet ze op in ruim water met zout. Doe als het water kookt de geraspte wortel en gesnipperde ui en laurierblad erbij en kook alles in ca. 10 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 180?C.

Stap 3
Doe de inhoud van de pan over in een vergiet en laat goed uitlekken. Stamp de warme melk, de helft van de boter, eieren, kerriepoeder en gehakte peterselie door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4
Vet een ovenschaal in met een klontje boter en doe hier de hutspot in. Leg bovenop de hutspot de rest van de boter in kleine vlokjes en laat in de oven 30 minuten bruin en luchtig bakken. Ondertussen de speklapjes uit de marinade nemen, droog deppen en in een anti-aanbak koekenpan zachtjes krokant bakken aan beide kanten, de rest van de marinade erbij gieten en even laten doorkoken.

Bron: Koken met de Keurslager, 2005, jaargang 19, nr. 1

Ingrediënten

4 speklapjes
4 el. ketjap manis
1 el. citroensap
2 el. gembersiroop
peper
1 teentje knoflook, uitgeperst
500 g kruimige aardappelen
zout
300 g geraspte winterpeen
150 g zoete ui, gesnipperd
1 laurierblaadje
1/8 l. warme melk
100 g boter
2 eieren, losgeklopt
mespuntje kerriepoeder
4 el. gehakte peterselie

Keukengerei

Kommetje Schaal Kookpan Vergiet Ovenschaal Koekenpan