Gegrilde eendenborst met sinaasappel-portsaus

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Smelt de boter in een sauspan en strooi de bloem erin, roer tot de bloem licht begint te kleuren. Giet de warme bouillon er geleidelijk bij en laat al roerende aan de kook komen. Voeg de port toe en laat de saus op laag vuur zonder deksel 5 minuten pruttelen.

Stap 2
Rasp ondertussen de schil van een schoongeschrobde sinaasappel en zet de schilletjes op met een laagje water. Laat 5 minuten koken en giet ze af. Pers de sinaasappelen uit. Voeg de schilletjes en sap toe aan de portsaus. Roer de bessengelei er goed doorheen tot de saus mooi egaal is. Proef en breng eventueel op smaak met citroen?sap, zout en peper.

Stap 3
Wrijf de eendenborstfilets aan beide kanten in met zout en peper. Verwarm de grillpan. Leg de filets met het vel naar onderen in de droge pan en laat ze 3 tot 4 minuten zachtjes bakken. Druk ondertussen met een spatel op de filets zodat al het vet goed smelt. Draai de filets om en bak ze nog 3 minuten. Laat ze afgedekt nog een paar minuten rusten en snijd elke filets in vier stukjes. Verdeel die stukjes over de borden en schep er een lepel saus bij.

Bron: Koken met de Keurslager nr 10-2006

Ingrediënten

eendenborstfilets met vel (circa 600 g)
zout en peper uit de molen
Voor de saus:
2 el boter
2 el bloem
300 ml warme kippenbouillon
150 ml rode port
2 zoete sinaasappelen, liefst onbespoten
2 el rode bessengelei
1 ? 2 el citroensap

Keukengerei

sauspan rasp grillpan spatel