Gegrilde entrecote met aardappelgratin met rozemarijn

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst de aardappelgratin. Kook de geschilde aardappelen in 10-15 minuten half gaar, giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze in plakken van 0,5 cm dik. Snijd de ui in dunne halve ringen. Hak de rozemarijnnaaldjes grof. Verwarm de oven voor op 180?C. Bestrijk een lage ovenschaal dun met olijfolie. Beleg de bodem van de schaal dakpansgewijs met de helft van de aardappelplakjes. Bestrooi met de helft van de rozemarijn en verdeel de uienringen erover. Beleg met de resterende aardappelplakjes en bestrooi met de resterende rozemarijn. Roer de bouillon en de melk met wat zout en peper door elkaar en giet over de aardappelen. Bedruppel de aardappelen met de resterende olijfolie en zet de schaal 30-40 minuten in de oven tot de aardappelplakjes gaar zijn en de bovenkant mooi gekleurd is.
Stap 2
Laat de entrecotes op kamertemperatuur komen. Verhit een grillpan of koekenpan met een dikke bodem op hoog vuur tot de pan heel heet is. Kerf de vetrandjes van de entrecotes in om krom trekken te voorkomen en bestrijk het vlees aan beide kanten met olijfolie. Grilleer het vlees op hoog vuur circa 4 minuten per kant tot het de gewenste graad van gaarheid heeft. Bestrooi de entrecotes met wat zout en peper en laat ze op een voorverwarmd bord losjes afgedekt met aluminiumfolie circa 5 minuten rusten. Snijd het vlees in dikke plakken en serveer met de aardappelgratin.
Lekker met een gemengde salade.

Bron: Koken met de Keurslager, 2004, jaargang 18, nr. 2

Ingrediënten

2 dikke entrecotes van circa 300 g per stuk
olijfolie om te bestrijken
zout en versgemalen peper
Voor de aardappelgratin:
1 kg vastkokende aardappelen
1 flinke ui
1 eetl. verse rozemarijnnaaldjes
of 1/2 eetl. gedroogde
2-3 eetl. olijfolie
2 dl kruiden- of kippenbouillon,
uit een pot of van een tablet
2 dl melk
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Kookpan Ovenschaal Kom Grill- of koekenpan