Gehaktballetjes in Oosterse tomatensaus

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Oosters
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak het gehakt op de gebruikelijke manier aan met het ei, de verkruimelde beschuiten en wat zout en peper. Rol er met vochtige handen circa 16 balletjes van en zet ze tot verder gebruik in de koelkast.
Stap 2
Snipper de ui en de knoflook voor de saus. Verhit de olie in een steelpan en laat de ui, de knoflook en de gemberwortel fruiten tot de ui begint te kleuren. Voeg de blokjes tomaat en de kokosmelk toe, breng de saus aan de kook en laat een paar minuten zachtjes koken. Voeg de suiker, het sinaasappelsap en de sojasaus toe en breng de saus verder op smaak met wat zout en peper.
Stap 3
Verhit de braadboter in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Overgiet ze met de tomatensaus, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de gehaktballetjes met het deksel op de pan in circa 10 minuten gaar stoven. Keer ze in die tijd een keer om. Lekker met rijst of aardappelpuree en een gemengde salade.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 6

Ingrediënten

Voor het gehakt:

500 g gehakt, ongekruid half om half
1 ei
2 beschuiten
zout en versgemalen peper
40 g braadboter
Voor de saus:
1 ui
1-2 teentjes knoflook
2 eetl. plantaardige olie
1-2 theel. versgeraspte gemberwortel
1 blik gepelde tomaten in blokjes (400 g)
1 blikje kokosmelk (165 g)
2 theel. suiker
scheutje sinaasappelsap
scheutje sojasaus
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Kom Steelpan Koekenpan