Gepureerde preisoep met rookworst

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Verwijder het donkergroene deel van de prei en snijd de rest in ringetjes. Was ze en laat ze uitlekken. Bewaar een paar lepels voor de afwerking. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Verhit de boter in een pan en laat de spekblokjes uitbakken. Voeg de preiringetjes en de aardappelblokjes toe en laat ze af en toe omscheppend met het deksel op de pan circa
5 minuten stoven. Voeg de bouillon en de room toe, breng aan de kook en laat de soep afgedekt circa 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer of door de groentezeef en breng op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat.
Stap 2
Laat de rookworst volgens de aanwijzingen wellen, snijd de worst in plakjes en roer ze met de achtergehouden preiringetjes kort voor het serveren door de soep.

Bron: Koken met de Keurslager, 2004, jaargang 18, nr. 2

Ingrediënten

150 g blokjes mager rookspek
1 grote rookworst
2 stelen prei
2 middelgrote aardappelen
25 g boter
3/4 l kippenbouillon uit een pot of van 2 tabletten
2 dl kookroom
zout en versgemalen peper
versgeraspte nootmuskaat

Keukengerei

Vergiet Soeppan Staafmixer of groentezeef Steelpan