Geroosterde lamsspiesjes met tzatziki

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Grieks
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd de lamslappen in blokken of vraag de Keurslager dit voor u te doen. Hak of plet de tijm, de oregano en de rozemarijn zo fijn mogelijk (dat gaat het makkelijkst in een vijzel of een kruidenmolentje), doe ze in een kom en schep de peper erdoor. Roer de olijfolie door de kruiden. Schep het vlees in de kom en meng met de hand tot alle blokjes met de kruidenolie zijn bedekt. Laat de marinade circa 30 minuten intrekken.

Stap 2
Maak de saus terwijl het vlees in de marinade staat. Doe de yoghurt in een kom. Halveer de gewassen en ongeschilde komkommer in de lengte en schep met een lepel de zaadjes eruit. Rasp de komkommer grof, schep hem op een schone keukendoek en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Snijd de bosuitjes met het groen in ringetjes. Doe de komkommer en de bosui bij de yoghurt in de kom, pers de knoflook erbij en roer met wat citroensap en wat zout en peper door elkaar. Schep de saus in een kom.

Stap 3
Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Rijg de gemarineerde blokjes lamsvlees aan metalen of houten spiesen (houten spiesjes moeten 30 minuten in koud water weken om te voorkomen dat ze onder de grill verbranden). Leg de spiesjes op het ovenrooster en schuif ze kort onder de voorverwarmde grill. Schuif de braadslee of de bakplaat bekleed met een velletje bakpapier eronder om het uitlopende vocht op te vangen en te voorkomen dat het op de bodem van de oven verbrandt. Laat de spiesjes in ongeveer 5 minuten per kant mooi bruin worden. Serveer de saus bij de geroosterde lamsspiesjes. Lekker met rijst of een aardappelsalade.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 3

Ingrediënten

600 gram magere lamslappen
1 theel. tijm
1 theel. oregano
1 theel. rozemarijn
1/2 theel. versgemalen peper
2 eetl. olijfolie
Voor de saus:
150 gram dikke Griekse yoghurt
1 stuk komkommer van circa 15 cm
2 bosuitjes
1-2 teentjes knoflook
scheutje citroensap
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Vijzel of kruidenmolentje Kom Rasp Knoflookpers Spiesjes

Vragen?