Gestoofde hamlapjes met peterseliepesto

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Verwarm een braadpan en bak hierin de spekblokjes zachtjes uit. Bak de hamlappen met het spek mee rondom aan. Haal het vlees uit de pan en bak de gesnipperde ui, de wortelblokjes en tomatenpuree nog 2 minuten mee. Strooi er wat zout en peper over. Leg het vlees weer terug in de pan.

Stap 2
Bind het bouquet garni met een stukje keukengaren bijeen en doe het samen met de tomatenblokjes en de witte wijn bij het vlees in de pan en breng aan de kook. Laat een minuut zonder deksel pruttelen zodat de alcohol uit de wijn kan verdampen en laat dan met het deksel op de pan op laag vuur nog een uur pruttelen. Laat het vlees nooit te hard koken omdat het dan taai wordt. Voeg het laatste kwartier de uitgelekte bonen toe om mee te warmen.

Stap 3
Maak ondertussen de pesto: doe alle droge ingredi?nten samen in een maatbeker en giet er twee eetlepels olijfolie op. Maal met een staafmixer tot een dikke puree en voeg indien nodig nog wat olie toe tot het een smeu?ge saus is. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Serveer een lepeltje pesto bij het vlees met bonen. Lekker met aardappelpuree, gegratineerd met kaas.

Bron: Koken met de Keurslager, 2006, jaargang 20, nr. 1

Ingrediënten

500 g hamlappen
150 gerookte spekblokjes
1 grote ui, gesnipperd
1/2 winterwortel, geschild en in blokjes
1 el tomatenpuree
zout en peper
1 blik tomatenblokjes (450 g)
1 dl witte droge wijn
1 blik grote witte bonen (450 g), uitgelekt en afgespoeld

Bouquet garni van:


1 stengel bleekselderij
1 tak peterselie
1 takje tijm
1 laurierblad

Voor de pesto:

2 handjes peterselie, zonder harde stelen
1 hand basilicumblaadjes
1 teentje knoflook, gehakt
50 g geroosterde pijnboompitten
50 g vers geraspte parmezaanse kaas
extra vergine olijfolie
sap van een 1/2 citroen
zout en peper

Keukengerei

Braadpan Maatbeker Staafmixer