Gestoofde sukade met wortelcreme

  • 4 personen
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Winter
Aan de slag

Bereidingswijze

Bestrooi het vlees met peper en zout en bak het goudbruin aan. Zet het onder met de wijn en fond, en voeg de tijm, knoflook, ui, prei en ??n van de worteltjes toe. Doe er ook flink wat zwarte peper en wat zout bij.

Stoof de sukade zo in 4 tot 5 uur gaar. Haal het vlees voorzichtig uit de pan en rol het strak in plasticfolie. Leg de rol koud weg en zeef de jus. Zet een frituurpan aan op 140 ?C.

Maak met een dunschiller dunne repen van de schorseneerwortel en laat die even drogen.

Kook de resterende wortels met weinig zout goed gaar en pureer ze met de roomboter en room in een keukenmachine. Breng de cr?me op smaak met wat peper en zout.

Haal ??n kopje jus uit de pan en kook de rest in tot sausdikte. Los de gorgonzola op in de saus en zet de saus naast het vuur.

Verwarm het kopje jus in een pan. Snijd dikke plakken van de sukade en leg deze in de jus om ze voorzichtig warm te maken. Verwarm ook de wortelcr?me en de saus.

Frituur de schorseneerrepen tot ze net goudbruin zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met een beetje zout.

Leg de sukade voorzichtig op het bord met de zalf van wortel ernaast. Giet de saus erover. Garneer met de chips.

Bron: Proef...nr 1 2010

Ingrediënten

750 g kalfssukade aan een stuk
4 dl rode wijn
4 dl kalfsfond (pot)
4 worteltjes (geschild en in grove stukken)
1 grote ui (gesnipperd)
1 bol knoflook (horizontaal doorgesneden
4 takjes tijm
? prei (in ringen en gewassen)
50 g boter
1 dl room
100 g gorgonzola
2 schorseneren (gewassen)
frituurolie

Keukengerei

Dunschiller, Keukenmachine