Gevulde aubergines

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200?C. Halveer de aubergines in de lengte en snijd het vruchtvlees op regelmatige afstanden ruitvormig in zonder de schil door te snijden. Bestrijk de bodem van een passende ovenschaal met olie en leg de auberginehelften met het snijvlak naar beneden naast elkaar in de olie. Bestrijk de bovenkanten dun met olie. Zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven zodat het vruchtvlees van de aubergines zacht wordt. Laat de aubergines afkoelen en schep er met een lepel zoveel vruchtvlees uit dat er een wand van 1 cm dikte overblijft. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Stap 2
Snijd de ham in blokjes. Laat de tomaten in een zeef uitlekken, vang het sap op en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de ui en de knoflook. Verhit de resterende olie in een koekenpan en fruit de ui en de ham omscheppend tot de ui glazig is. Laat de knoflook kort meefruiten. Voeg de blokjes aubergine en de blokjes tomaat toe en laat omscheppend kort bakken. Breng op smaak met zout en peper (de ham is al zout!). Schep het mengsel in de auberginehelften en zet ze in de ovenschaal. Giet er het vocht van de tomaten bij. Bestrooi de auberginehelften met de geraspte kaas, bedruppel ze met wat olie en zet de schaal circa 20 minuten in de voorverwarmde oven. Bestrooi voor het opdienen met de koriander of de peterselie. Lekker met rijst of brood.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 8

Ingrediënten

250 gram gekookte ham (dik gesneden)
2 flinke aubergines van gelijk formaat
2 eetl. plantaardige olie
400 gram gepelde tomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
zout en versgemalen peper
4 eetl. geraspte kaas
2 eetl. fijngehakte koriander of peterselie

Keukengerei

Ovenschaal Zeef Kom Koekenpan