Gevulde kalkoen

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven op 180 graden. Meng het ei door het gehakt en breng het geheel op smaak met peper en zout. Meng er de gedroogde vruchten, knoflook, pancetta en walnoten doorheen.

2.Vul de kalkoen met het gehaktmengsel, bind hem dicht bij de poten en smeer hem in met 75 gram boter. Vet ook een ovenschaal in met boter en leg daarin de kalkoen. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en zet na een half uur de temperatuur op 140 graden. Draai de kalkoen om, met de borstkant naarbeneden, en laat hem een uur gelijkmatig kleuren. Keer de kalkoen nog een keer en gaar hem nog een uur verder.

3.Verspreid ondertussen de stukken pompoen over een bakplaat en rooster ze in ongeveer 30 minuten zacht. Schraap het vruchtvlees van de schil en pureer dat samen met 100 gram boter in de blender. Breng de mousseline op smaak met zout en gerookt paprikapoeder.

4.Controleer de kerntemperatuur van de kalkoen. Haal de kalkoen eruit als de temperatuur 66 graden is, zowel in het dikste gedeelte van de poot als in de kern van de gehaktvulling. De temperatuur zal nog oplopen tot 70 graden.

5.Kook de kweeperen met de kruidnagels tot ze zacht zijn in ongeveer anderhalf uur. Pureer ze in de blender en breng ze op smaak met de suiker en wat zout.

Bron: Proef 2017

Ingrediënten

1 kalkoen (3,5 kg), schoongemaakt
50 g pancetta, fijngesneden
500 g kipgehakt
1 ei
125 g gedroogde pruimen en abrikozen, in stukjes
1 teentje knoflook, gehakt
75 g walnoten, gehakt
1 flespompoen, in stukken
1 theelepel gerookt paprikapoeder
500 g kweeperen, geschild en zonder pitjes en steel
2 kruidnagels
Halve eetlepel suiker
Boter
Peper en zout

Producten voor Gevulde kalkoen