Gevulde kipfilet met gerookte biersaus

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Verwarm de oven tot 75?C. Bedek de bakplaat met een vel vetvrij bakpapier en spreid er de plakken gandaham over uit. Laat de plakken in het midden van de oven knapperig drogen.

Stap 2
Pel 1 sjalotje en snipper het grof. Zet het bier op een laag vuur met het gesnipperde sjalotje en de spekblokjes op en laat dit een half uur heel zachtjes trekken.

Stap 3
Maak de kippenlevertjes schoon en snijd ze in stukjes. Pel en snipper het tweede sjalotje. Verhit in een koekenpan een klontje boter en fruit hierin het sjalotje 3 minuten, zonder het te laten kleuren. Voeg de levertjes toe en laat die 5 minuten zachtjes bakken. Voeg de eidooier toe en pureer dit alles met de staafmixer of keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 4
Snijd de kipfilets als een broodje in de lengte zo ver mogelijk open en verdeel de vulling over de filets (zie foto?s). Klap ze dicht en zet ze goed vast met houten cocktailprikkers. Bak de gevulde filets in hete boter in 15 minuten aan alle kanten bruin en gaar, neem ze uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie.

Stap 5
Zeef het inmiddels ?gerookte? bier en laat het tot de helft inkoken. Roer er de cr?me fra?che door en kook alles nogmaals op een hoog vuur tot de helft in. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Stap 6
Haal de prikkers uit de filets, snijd het vlees in dikke schuine plakken en leg ze op vier verwarmde borden. Schep er de saus over. Leg er de gedroogde plakken gandaham overheen. Lekker met tagliatelli en broccoli.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 7

Ingrediënten

4 grote dunne plakken Gandaham
4 enkele kipfilets, circa 125 gram per stuk
100 gram magere, gerookte spekblokjes
200 gram kippenlevertjes
2 sjalotjes
1,5 dl tripple bier
boter
1 eidooier
witte peper en zout
2 dl cr?me fra?che

Keukengerei

Steelpan Koekenpan Staafmixer of keukenmachine Zeef