Grootmoeders jachtschotel met zoete aardappelpuree

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Nederlands
  • Winter
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200
graden.
Smelt 50 gram roomboter in
een braadpan en bak hierin de uien
glazig. Bak vervolgens de stukken riblap
rondom bruin. Voeg de bouillon,
laurierblaadjes en kruidnagels toe en
laat het geheel met de deksel op de
pan 2,5-3 uur stoven op laag vuur
(of in een oven van 110 graden).

Kook de zoete aardappelen gaar.
Houd er na het koken twee apart en
snijd deze in plakjes.

Stamp van de overgebleven aardappelen
een mooie puree en roer er
zoveel warme melk doorheen totdat
de puree mooi smeu?g is. Roer er tot
slot de mosterd doorheen.

Schep de helft van de inhoud van
de braadpan in een ovenschaal en
verdeel er de helft van de appelplakken
overheen. Schep daarop de
helft van de zoete aardappelpuree.
Herhaal dit nog een keer en verdeel
tot slot de aardappelplakjes over de
puree.

Plaats de ovenschotel 30
minuten in de voorverwarmde oven.
Versier de schotel voor het opdienen
met de warme appelstroop.

Bron: Proef nr 7 2014

Ingrediënten

800 g riblap, in stukken
4 uien, gesneden in halve ringen
125 g roomboter
300 ml rundvleesbouillon
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
2 grote zure appels, geschild en in plakken
1 kg zoete aardappelen, geschild
50 ml volle melk, verwarmd
2 theelepels grove Zaanse mosterd
2 eetlepels appelstroop, verwarmd