Hachee met hutspot

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd het vlees in flinke dobbelstenen (of vraag de Keurslager dit voor u te doen). Snipper de uien grof. Verhit de boter in een braadpan met een dikke bodem en laat de blokjes vlees in twee porties rondom bruin bakken. Laat de uiensnippers in het braadvet kleuren. Doe al het vlees in de pan en bestrooi met wat zout en peper. Bestrooi met de bloem en laat kort meebakken. Blus af met de bouillon en voeg de laurier, de kruidnagel, de azijn, de suiker en wat zout en peper toe. Schep goed om en breng aan de kook. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de hachee met het deksel op de pan in minimaal 2 uur gaar worden. Schep in die tijd af en toe een keer om. Het vocht mag niet koken.

Stap 2
Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnageltjes. Breng de hachee zo nodig verder op smaak met zout, peper en/of azijn.

Stap 3
Maak, terwijl de hachee stooft, de hutspot. Snijd de geschilde aardappelen in gelijke stukken. Snijd geschrapte winterwortel in de lengte in twee?n en snijd de repen daarna in plakjes. Snipper de gepelde uien. Giet een laagje van circa 5 cm water in de pan. Doe de aardappelen, de wortel en de uien in de pan, bestrooi met wat zout en peper, leg het deksel op de pan en laat in circa 20 minuten gaar koken. Voeg de boter toe en maak er stamppot van. Voeg wat melk toe als de stamppot te droog mocht zijn. Breng de stamp zonodig verder op smaak met wat zout en peper. Serveer de hutspot met de hachee en zet de piccalilly op tafel.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 9

Ingrediënten

800 gram riblappen
2 uien
40 gram braadboter
zout en versgemalen peper
1 eetl. bloem
0,5 lt vleesbouillon (pot of tablet)
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
3 eetl. azijn
2 theel. suiker
Voor de hutspot:
1 kg bloemig kokende aardappelen
700 gram winterwortel
300 gram uien
50 gram boter
1 dl melk

Keukengerei

Braadpan met dikke bodem Kookpan Pureestamper