Hampastei

  • 10 personen
  • Vrij moeilijk
  • Bijgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Zeef de bloem boven een grote kom en verdeel de boter erover. Maak een kuiltje en doe daar de eidooier, water en zout in. Kneed snel tot een elastisch deeg. Laat het afgedekt in de koelkast rusten.
Stap 2
Maal de ham fijn in de keukenmachine. Verwarm de boter in een pan met dikke bodem en voeg de bloem toe, roer goed tot het loskomt van de bodem. Giet met een straaltje de bouillon erbij en blijf roeren tot de saus dikker wordt. Laat nog 2 minuten pruttelen. Draai het vuur uit en voeg de eidooier toe, roer goed om en voeg het vlees toe. Breng alles goed op smaak met zout en peper. Klop het eiwit stijf met een elektrische mixer in een brandschone kom en schep dit voorzichtig door de hamsaus.
Stap 3
Verwarm de oven voor op 200?C. Verdeel het deeg in drie stukken en rol de eerste uit tot een ronde lap ter grootte van een springvorm van 24 cm doorsnede. Beboter de springvorm en bestuif met bloem. Leg de lap op de bodem van de vorm en snijd de randen bij. Rol de tweede lap uit tot een rechthoek en snijd er twee stukken van waarmee de zijkant van de vorm bekleed kan worden. Doe de hamvulling in de vorm en strijk de bovenkant glad. Rol het laatste stuk deeg uit tot een ronde lap en leg die over de vulling, druk de randen goed tegen elkaar en prik een paar gaatjes in het deksel. Als er nog deeg over is, kunt u daarvan versieringen maken. Bestrijk het deeg goed met wat losgeklopt eigeel en bak de pastei in circa een uur gaar.??? Laat de pastei afkoelen tot lauw en snijd hem dan in punten.

Bron: Koken met de Keurslager, 2006, jaargang 20, nr. 2

Ingrediënten

500 g gekookte ham, in plakjes of blokjes
150 g gerookte ham, in dunne plakjes
Voor het deeg:

350 g bloem
150 boter, in kleine blokjes
1 eidooier
1 dl lauw water
flinke snuf zout
Verder:

2 el boter
2 el bloem
1,5 dl warme vleesbouillon
1 ei, geel en wit gescheiden
zout en peper
eidooier om te bestrijken

Keukengerei

Zeef Kom Keukenmachine Pan met dikke bodem Elektrische mixer Springvorm Deegroller